ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Μείωση από 30% ως και 50% στις θέσεις των Πανεπιστημίων;

Το καυτό μπαλάκι του αριθμού των εισακτέων μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια μάλλον δεν τον θέλει κανείς και έτσι χιλιάδες παιδιά που ζουν με την αγωνία και ήδη εχουν ριχθεί στη μάχη ακούν τώρα πως είναι πολύ πιθανό στις επόμενες εξετάσεις οι θέσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ να είναι κατά πολύ μειωμένες

Ουσιαστικά ο υπουργός Παιδείας αποκάλυψε ότι προτίθεται να παραχωρήσει στα ΑΕΙ την αρμοδιότητα να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων που μπορούν να δεχθούν και κάπως έτσι όλα οδηγούν σε μείωση.
Ήδη οι αρχές των περισσότερων ΑΕΙ και ΤΕΙ μιλούν για ανάγκη μείωσης και υπήρξαν μάλιστα προτάσεις από διάφορα τμήματα για μείωση από 30% και πάνω. Μάλιστα υπάρχουν ιδρύματα που λένε ότι μπορούν να δεχθούν μόνο τον μισό αριθμό εισακτέων και έτσι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μειώσεις σε τμήματα ή σχολές να αγγίξουν και το 50%.

Το πρόβλημα είναι οικονομικό. Αυτό είναι το μόνο δεδομένο, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει αν αυτή θα είναι και η τελική απόφαση του υπουργείου ή εάν τα ΑΕΙ θα μειώσουν τις θέσεις όσο λένε σήμερα ή εάν είναι ένα μέτρο πίεσης για αύξηση των κονδυλίων.

Πέρυσι το υπουργείο ανακοίνωσε 70.000 θέσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όλης της χώρας. Τα ίδια τα ιδρύματα ζητούσαν ως και 35% λιγότερες θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας όπως το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ οι θέσεις που ήθελαν τα ιδρύματα ήταν δραματικά λιγότερες.

Το ΕΚΠΑ ζητούσε εισαγωγή 4.350 φοιτητών από 5.300 που είχε δεχθεί πέρυσι, ενώ το ΑΠΘ ζητούσε εισαγωγή 4.500 φοιτητών ενώ τελικά δέχθηκε 5.805.



ΑΠΟ http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: