ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Οριστικά αθώοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μανωλάδας

“Όχι” είπε ο Άρειος Πάγος στην άσκηση αναίρεσης της απόφασης που αθώωσε τον επιχειρηματία και
έναν επιστάτη για την αιματηρή επίθεση σε βάρος μεταναστών εργατών στις καλλιέργειες φράουλας στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, το 2013.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος αναίρεσης στο αθωωτικό σκέλος της απόφασης για την “εμπορία ανθρώπων”, συνυπογράφοντας ουσιαστικά την κρίση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός, αφού μελέτησε την επίμαχη απόφαση, αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση, καθώς “έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία”, ενώ υπήρξε και “ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας” από την πλευρά των δικαστών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η απόφαση του δικαστηρίου της Πάτρας, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη είχε ζητήσει μόλις καθαρογραφεί η δικαστική απόφαση για την ομόφωνη αθώωση των κατηγορούμενων να διαβιβαστεί αμέσως αντίγραφό της, προκειμένου να κριθεί αν συντρέχει περίπτωση να ασκηθεί αναίρεση κατά το αθωωτικό σκέλος της.

Αυτός ήταν και ο μόνος τρόπος για να καθίσει και πάλι στο εδώλιο ο επιχειρηματίας και ο επιστάτης, αφού επρόκειτο για ομόφωνη απόφαση για την οποία δεν θα μπορούσε να ασκηθεί έφεση υπέρ του νόμου.

Πάντως, το δικαστήριο καταδίκασε δύο επιστάτες σε κάθειρξη 7 και 14 ετών για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, χωρίς όμως να οδηγηθούν στη φυλακή, καθώς τους δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ