ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Πώς ο Bill Gates βγάζει 1 εκατ. δολάρια την ημέρα κάνοντας... τίποτα

Για 21η συνεχόμενη χρονιά, ο συν-ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς.
Η περιουσία του υπολογίζεται στα 81 δισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι είναι αρκετά πλουσιότερος από τον δεύτερο της λίστας αλλά και καλό του φίλο, τον Warren Buffett, ο οποίος έχει 67 δισ. δολάρια.
Και αυτό γιατί ο Gates βγάζει μέσα σε μία ημέρα όσα κερδίζει ο μέσος άνθρωπος σε μια ζωή. Κάνοντας τίποτα! Πώς το καταφέρνει;
Πρώτα από όλα, έχει ακόμα πάρα πολλές μετοχές της Microsoft. Παρότι για πολλά χρόνια ήταν ο
μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, σήμερα τον τίτλο αυτό κρατά ο διάδοχός του και πρώην CEO της, Steve Ballmer. Παρόλα αυτά, έχει 298 εκατ. μετοχές της Microsoft, χωρίς να συνυπολογιστούν οι 425.000 μετοχές της συζύγου του, Melinda Gates.
Η εταιρεία μόλις αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμά της στα 0,31 δολάρια ή 1,24 δολάρια ανά μετοχή το έτος. Αυτό σημαίνει ότι ο Gates παίρνει το χρόνο 368 εκατ. δολάρια από τα μερίσματα της Microsoft. Και αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 1 εκατ. δολάρια την ημέρα.
Πρακτικά, δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο από το να κρατήσει τις μετοχές του, για να συνεχίσει να κερδίζει αυτό το ποσό.
Τι κάνει, όμως, ο Bill Gates καθημερινά; Το 2008 αποχώρησε επίσημα από την καθημερινή διοίκηση της Microsoft, κρατώντας όμως τη θέση του προέδρου του δ.σ. για πολλά χρόνια. Όταν η εταιρεία όρισε τον Satya Nadella ως νέο CEO, ανακοίνωσε ότι ο Gates θα αποκτούσε το ρόλο του τεχνολογικού συμβούλου.
Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του, ο Gates το περνά με τις φιλανθρωπικές εργασίες του και το Bill & Melinda Gates Foundation. Μέσω του ιδρύματος αυτού, επιχειρεί να δώσει λύσεις σε μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως η εξάλειψη της φτώχειας και σοβαρών ασθενειών που μαστίζουν τις χώρες του τρίτου κόσμου.

Πηγή: Πώς ο Bill Gates βγάζει 1 εκατ. δολάρια την ημέρα κάνοντας... τίποτα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/70928/pos-o-bill-gates-vgazei-1-ekat-dolaria-tin-imera-kanontas-tipota#ixzz3GwgZhVT6

Δεν υπάρχουν σχόλια: