ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Λύση-ανάσα για τον ΟΕΚ: Πόσο μειώνονται οι δόσεις για 97.000 δάνεια

Ρύθμιση-ανάσα για 97.000 οφειλέτες τραπεζών που πήραν στεγαστικό δάνειο από τον πρώην
Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις μηνιαίες δόσεις, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας με την έκδοση υπουργικής απόφασης αντί κατάθεσης τροπολογίας στη Βουλή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το σχέδιο της υπουργικής απόφασης προβλέπει τα εξής:
  • Ο χρόνος αποπληρωμής δανείων χορηγηθέντων από πιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες) με επιδότηση του επιτοκίου αποκλειστικά από τον καταργηθέντα Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) δύναται να επιμηκυνθεί για όσους δικαιούχους είναι ενήμεροι στην καταβολή οφειλομένων.
  • Ο ΟΑΕΔ δεν παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση του χρόνου αποπληρωμής μεταξύ δικαιούχων και τράπεζας, ενώ εξακολουθεί να καταβάλλει το προβλεπόμενο ποσό για την επιδότηση του επιτοκίου, μέχρι τη συμπλήρωση των εννέα ετών από την υπαγωγή του δικαιούχου στο πρόγραμμα δανειοδότησης.
  • Το συνολικά καταβληθησόμενο ποσό επιδότησης θα υπολογισθεί με βάση τον αρχικό χρόνο εξόφλησης (15ετία) και με το ισχύον κατά την κατάρτιση της νέας τροποποιητικής του χρόνου αποπληρωμής σύμβασης επιτόκιο της ΕΚΤ.
  • Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στο πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο έχουν συμβληθεί, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών.
Παραδείγματα -Πόσο θα ελαφρύνουν οι δόσεις
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ με τη ρύθμιση που προωθείται για τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια:
  1. Δανειολήπτης με υπόλοιπο 125.138 ευρώ και επιδότηση επιτοκίου για τα επόμενα 5 έτη πληρώνει σήμερα 985 ευρώ. Με επιμήκυνση για 15 έτη η δόση πέφτει στα 380 ευρώ το μήνα.
  2. Δανειολήπτης με υπόλοιπο 88.313 ευρώ και τρέχουσα δόση 1.000 ευρώ που έχει επιδότηση επιτοκίου για δυο ακόμη έτη. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση και με παράταση για άλλα 10-15 χρόνια, η μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί στα 300 ευρώ.
Σημειώνεται πάντως, πως αν και στην απόφαση δεν προσδιορίζεται επακριβώς ο χρόνος που μια οφειλή παύει να καθίσταται ενήμερη και περνάει στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, πλην όμως, όπως εξήγησαν στον εφημερίδα αρμόδιοι παράγοντες, η οφειλή πέραν του εξαμήνου θεωρείται ληξιπρόθεσμη. Πρακτικά από την ισχύ της υπουργικής απόφασης οι δανειολήπτες που δεν χρωστούν δόσεις πέραν των τελευταίων έξι μηνών, θα μπορούν με αίτησή τους στην τράπεζα από την οποία πήραν το δάνειο να ζητήσουν και να διαπραγματευτούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου υπογράφοντας όμως νέα σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: