ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

500 προσλήψεις στα Επαγγελματικά Λύκεια και στη Τριφυλία

Δύο σημαντικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας βρίσκονται στην αναμονή και τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν πολλούς μαθητές ως προς τη μαθησιακή διαδικασία.
Πρόκειται για τα Προγράμματα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.
Το πρώτο αφορά τα Γυμνάσια και το δεύτερο αφορά τα Λύκεια. Το Πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας αναμένεται να λειτουργήσει με τη συμπλήρωση ωραρίου για  τους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά όπου είχαν γίνει προσλήψεις

ωρομισθίων και αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου.
Προσλήψεις αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου και ωρομισθίων εκπαιδευτικών αναμένονται για το Πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης αποκλειστικά στα ΕΠΑΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, το Υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει 400 πιστώσεις μέσω ΕΣΠΑ για το εν λόγω πρόγραμμα, που θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στους μαθητές, τόσο των μικρότερων τάξεων των  ΕΠΑΛ ( Α και Β), που έχουν και αυτοί να αντιμετωπίσουν την "Τράπεζα Θεμάτων", καθώς και τους τελειόφοιτους οι οποίοι τον Μάιο θα κληθούν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις.
Το Πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης εκτός της ενίσχυσης των μαθητών θα προσφέρει, όπως προειπώθηκε  και θέσεις εργασίας.
Περίπου 500 εκπαιδευτικοί πιθανόν να προσληφθούν για τις ανάγκες του προγράμματος. Φιλόλογοι και μαθηματικοί θα έχουν τη μερίδα του λέοντος ενώ προσλήψεις θα γίνουν και σε τεχνικές ειδικότητες.
Όσον αφορά τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών αναμένεται να ακολουθηθεί η πεπατημένη της Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Δηλαδή αναμένεται να εκδοθεί πρόσκληση κατάθεσης αιτήσεων των εκπαιδευτικών που είναι ενταγμένοι στους καταλόγους των αναπληρωτών. Θυμίζουμε ότι στην Ενισχυτική οι εκπαιδευτικοί δήλωναν μια Περιφέρεια και 2 Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με εξαίρεση την Αττική όπου δήλωναν επτά Περιφέρειες.
Η επιλογή των εκπαιδευτικών πραγματοποιούνταν με βάση τη σειρά τους στον πίνακα των αναπληρωτών.
Φυσικά, οι περίπου 500 προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των σχολείων αν λάβουμε υπόψη μας τον αριθμό των ΕΠΑΛ.  
Το Πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης αναμένεται να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους μαθητές των ΕΠΑΛ και γι αυτό το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την άμεση έναρξή του και να μην επαναληφθούν τα όσα σημειώθηκαν με την Ενισχυτική Διδασκαλία στα Γυμνάσια η οποία και πέρσι λειτούργησε τους τελευταίους μήνες του σχολικού έτους.
Καλόγηρος Βασίλειος
http://kyparissiotis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: