ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Eφετείο Καλαμάτας: 6 ένοχοι και 14 αθώοι για πλαστά τιμολόγια

Εξι άτομα καταδικάστηκαν και 14 αθωώθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας για την υπόθεση με τα πλαστά αγροτικά τιμολόγια, για την οποία συνολικά 20 άνθρωποι είχαν καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης, 12 χρόνων σε ένα άτομο, 9 χρόνων σε άλλα δύο, από 6 χρόνια σε ακόμα δύο, ενώ στον έκτο από τους καταδικασθέντες επέβαλε φυλάκιση 4 χρόνων.
Ειδικότερα, το δικαστήριο κήρυξε ένοχο σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον ένα Φιλιατρινό αγρότη, επιβάλλοντάς του συνολική ποινή κάθειρξης 12 χρόνων,
ενώ τυχόν έφεσή του θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα μόνο εφόσον καταβάλλει -μέσα σε ένα μήνα- χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ και με την προϋπόθεση, στη συνέχεια, μέχρι την εκδίκασή της, να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μέσα στο πρώτο 5ήμερο κάθε μήνα.
Ενοχοι, σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κρίθηκαν επίσης 5 κατηγορούμενοι. Ενας ακόμα Φιλιατρινός αγρότης, όπως κι ένας συμπατριώτης του ξυλουργός στους οποίους επιβλήθηκε ποινή 9ετούς κάθειρξης, καθώς επίσης ένας ακόμα αγρότης από τα Φιλιατρά και ένας από το Ρωμανού στους οποίους επιδικάστηκε 6ετής κάθειρξη. Ολοι τους έχουν δικαίωμα σε έφεση με ανασταλτικό χαρακτήρα.
Ενοχος, αλλά σε βαθμό πλημμελήματος, κρίθηκε τέλος, ένας Αλβανός εργάτης -στα θερμοκήπια του πρώτου Φιλιατρινού, που καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη-, στον οποίον επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 χρόνων, με 3ετή αναστολή.
Οι υπόλοιποι 14 κατηγορούμενοι της υπόθεσης κρίθηκαν αθώοι των κατηγοριών, μεταξύ αυτών και ο Φιλιατρινός αγρότης ο οποίος εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 20 χρόνων.
Είχε προηγηθεί αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Ηλία Νίκα, ο οποίος υποστήριξε ότι η υπόθεση δεν έχει να κάνει με φορολογική παράβαση, αλλά αφορά «σχέδιο για να βάλουν χέρι στα λεφτά του Δημοσίου», όπως υποστήριξε.
Από την πλευρά τους, στις δικές τους αγορεύσεις, οι συνήγοροι υπεράσπισης Θοδωρής Μαντάς, Δέσποινα Καλογήρου, Νίκος Χαλκιάς, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Μαρίνης, Χρήστος Χρυσός, Γιώργος Κωτσόβολος και Γιώργος Βαρβαρήγος, ανέπτυξαν τις θέσεις των πελατών τους, αρνούμενοι -όπου αυτή υπήρχε- την ενοχή σε βαθμό κακουργήματος, τονίζοντας παράλληλα ότι οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους δεν ασχολήθηκαν ούτε καν για να εισπράξουν την επιστροφή του ΦΠΑ που τους είχε επιμεριστεί.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/dikastiko/item/44618-plasta-agrotika-timologia

Δεν υπάρχουν σχόλια: