ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Αλλάζουν τα επιδόματα – Πως και ποιοι θα εισπράττουν επιδόματα τέκνων

- Ενοποίηση όλων των επιδομάτων από το 2015
- Με ηλεκτρονική αίτηση η καταβολή τους
- Ποια είναι τα επιδόματα που προβλέπονται
- Πότε οι γονείς χάνουν το επίδομα
- Συνδέονται τα χρήματα με τη φοίτηση του παιδιού στο σχολείου

Οι αλλαγές έχουν διπλό στόχο. Αρχικά να παταχθεί η γραφειοκρατία, να έχει το κράτος μια “στανταρ” λίστα με τους δικαιούχους που με τη σειρά τους θα μπορούν πιο εύκολα να εισπράξουν τα χρήματα, αλλά και να υπάρξει ένα φρένο στην διαρροή μαθητών από τα σχολεία.

Έτσι τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας συνεργάζονται ώστε να υπάρχει ανταλλαγή στοιχείων και συνδέουν την χορήγηση επιδομάτων με την φοίτηση των παιδιών στο σχολείο.


Όταν το παιδί δεν πάει στο σχολείο κόβεται το επίδομα
 
Κάπως έτσι, με βάση τις πληροφορίες της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, έρχονται αλλαγές στη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων από το 2015.

Δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων θα είναι οι γονείς που έχουν παιδιά που πάνε στο σχολείο. Όταν το παιδί διακόπτει το σχολείο θα χάνεται και το σχετικό επίδομα.

Από το 2015 θα ισχύσουν οι αλλαγές
 
Παράλληλα απλοποιείται ο τρόπος χορήγησης με τους δικαιούχους να μπορούν πλέον να λαμβάνον τα χρήματα με μια απλή ηλεκτρονική αίτηση.

Ποια είναι τα επιδόματα που χορηγούνται

Επίδομα τέκνων: 40 ευρώ ανά παιδί
Επίδομα τρίτεκνων – πολύτεκνων : 500 ευρώ από το 3ο παιδί και πάνω
Ενίσχυση οικογενειών με χαμηλό εισόδημα για παιδιά που φοιτούν στο σχολείο: 300 ευρώ
Επίδομα απροστάτευτου παιδιού: 44 ευρώ το μήνα για εισόδημα κάτω από 3.000 ευρώ
Επίδομα παιδιού μονογονεϊκης οικογένειας: από 14 ως 25 ευρώ το μήνα
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: 1.000 ευρώ
Παροχή μητρότητας σε ανασφάλιστες μητέρες: 440 ευρώ εφάπαξ

Ταυτόχρονα οι πληροφορίες λένε ότι 650.000 οικογένειες αναμένεται να λάβουν το οικογενειακό επίδομα (150 ευρώ) ένα μήνα νωρίτερα απ' ότι είχε υπολογιστεί με την τρίτη δόση να δίδεται στις 18 Σεπτεμβρίου και την και η τέταρτη και τελευταία δόση θα δοθεί στις 18 Δεκεμβρίου.


ΑΠΟ http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: