ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Κυπαρισσία: Εγκαίνια της έκθεσης Εικαστικού Εργαστηρίου

Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/45228-egkainia-ekthesi-eikastikoy-ergastiriou
Γράφτηκε από τον 

Εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Κυπαρισσία η έκθεση του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Τριφυλίας, με έργα ζωγραφικής και κεραμικής από τους μαθητές του. Εργα παιδιών και ενηλίκων που αποδεικνύουν από μόνα τους την πολύ καλή δουλειά που γίνεται εκεί με την καθοδήγηση του διευθυντή και συνάμα δασκάλου του Εργαστηρίου Νίκου Ζαχαρίου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι όσοι φοιτούν στο Εργαστήρι μπορούν να μάθουν παραδοσιακές τεχνικές που
οι ρίζες τους είναι πολλούς αιώνες πριν, οι οποίες κάνουν και το τελικό αποτέλεσμα μοναδικό. Επίσης σημαντικό είναι ότι το Εργαστήρι αν και σε δύσκολες οικονομικά εποχές έχει κρατηθεί με… νύχια και με δόντια, από την σιδερένια θέληση κάποιων ανθρώπων και πρώτα και κύρια του κ. Ζαχαρίου αλλά και της προέδρου του Φορέα Παρασκευής Παντελάκη. Ετσι μέσα από τις πολλές δυσκολίες όχι μόνο καταφέρνει να δημιουργεί πολιτισμό στην περιοχή αλλά και να παρέχει γνώσεις υψηλού επιπέδου.
Κατά την διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης παρουσιάστηκε και ένα μικρό φιλμ με αναδρομή στη μέχρι σήμερα πορεία του Εργαστηρίου. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 27 του μήνα από τις 5 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ. 
Με αφορμή την έκθεση ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για μας είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος τον οποίο σεβόμαστε απόλυτα. Είναι ο χώρος που η Τριφυλία δημιουργεί, αναπαράγει, πλάθει, ζωγραφίζει και είναι το κομμάτι της δημιουργίας και η Τριφυλία, πέρα από τις άλλες ιδιότητες και δυνατότητες που έχει, έχει μια πολύ μεγάλη και ισχυρή και διαχρονική σχέση με την τέχνη, την οποίαν οφείλουμε να την συντηρήσουμε, να την προωθήσουμε ώστε -αυτό που λέω κατ’ επανάληψη- ο τριφυλιακός τρόπος ν’ αναδειχθεί και έχουμε όλες τις δυνατότητες να το κάνουμε».
Η πρόεδρος του Φορέα του δήμου Παρασκευή Παντελάκη τόνισε: «Βρισκόμαστε σε ένα πραγματικό κύτταρο του πολιτισμού στην Τριφυλία, στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Τριφυλίας. Είναι αλήθεια ότι οι επισκέπτες μας έχουν μείνει έκπληκτοι από το τι εικόνα έχουν για το Εικαστικό Εργαστήρι και τελικά όταν επισκέπτονται το χώρο, όταν βλέπουν τα έργα τι γνώμη τελικά αποκτούν. Είναι αλήθεια ότι στο Εικαστικό Εργαστήρι γίνεται καταπληκτική δουλειά, γι’ αυτό θέλω να κάνω μία πρόσκληση σε όποιους αγαπούν την τέχνη, σε όποιους αγαπούν τη ζωγραφική δεν χρειάζεται να έχουν κάποιο ταλέντο, εμείς εδώ έχουμε τον τρόπο να σας μάθουμε ό,τι αγαπάτε να το απεικονίσετε στον πηλό, στο χαρτί, στο ψηφιδωτό, στην αγιογραφία».
Τέλος ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε: «Εγκαινιάσαμε την έκθεση με έργα μαθητών του εργαστηρίου μας όχι μόνο φετινά αλλά από το 2008 μέχρι και σήμερα. Τα έργα που εκθέσαμε είναι ψηφιδωτά, χαρακτική, αγιογραφία, ζωγραφική, κεραμική, ενώ φέτος κάναμε την τεχνική του έγχρωμου πηλού, τους λεγόμενους μπαντανάδες, μια ελληνική τεχνική που μας έρχεται από τον 6ο αιώνα -και όλα αυτά με παραδοσιακές συνταγές. Πιστεύω ότι άμεσα θα ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι το σχολείο προσπαθώντας πάντα να καλύψουμε το ενδιαφέρον των μαθητών, μικρών και μεγάλων».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/45228-egkainia-ekthesi-eikastikoy-ergastiriou

Δεν υπάρχουν σχόλια: