ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Εικονικά αγροτικά τιμολόγια: Ενοχή 8 κατηγορούμενων ζητά η εισαγγελέας

Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 08:30 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/dikastiko/item/44233-eikonika-agrotika-timologia-enoxi-katigoroymenwn-zita-eisaggeleas

Την ενοχή 8 κατηγορούμενων από τους συνολικά 20 πρότεινε η εισαγγελέας χθες, τρίτη μέρα της δίκης για τα πλαστά αγροτικά τιμολόγια στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Συγκεκριμένα η εισαγγελέας πρότεινε: την ενοχή του ενός Φιλιατρινού για πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος, τη μεταβολή της κατηγορίας για πλαστογραφία σε πλημμέλημα για άλλους 7, και απαλλαγή για τους υπόλοιπους 11 κατηγορούμενους. Για τον έτερο Φιλιατρινό -ο οποίος εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 20 χρόνων- πρότεινε να πάψει το αξιόποινο (ουσιαστικά να αθωωθεί) γιατί επέστρεψε όλο το ποσό του ΦΠΑ που είχε εισπράξει, μαζί με τις προσαυξήσεις. 

Νωρίτερα στην απολογία του ο Φιλιατρινός κατηγορούμενος, ο οποίος πέρυσι τον Οκτώβριο αθωώθηκε για συμμετοχή στο κύκλωμα που με επίκεντρο την Τριφυλία διακινούσε εικονικά τιμολόγια (συνολικού ύψους 8,5 εκατ. ευρώ), υποστήριξε ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα ενός Θεσσαλονικιού, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την καταστροφή της επιχείρησής του από φωτιά τον Απρίλιο του 2010 και τον έπεισε να εκδώσει τιμολόγια στο όνομα συγγενών του - προκειμένου με αυτό τον τρόπο να πάρει πίσω τα χρήματα που του χρωστούσε ο Θεσσαλονικιός.
Επίσης χθες απολογήθηκαν άλλοι 8 κατηγορούμενοι οι οποίοι μαζί με τον Φιλιατρινό του οποίου η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή, παρίσταντο στη δίκη - ενώ οι άλλοι 11 εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας, ξεκινώντας την αγόρευσή της, σχολίασε πόσο χαλαρή ήταν η όλη διαδικασία της κατάθεσης τιμολογίων και επιστροφής ΦΠΑ στους κατά τόπους συνεταιρισμούς και αγροτικές ενώσεις, αφήνοντας έτσι το περιθώριο σε διάφορους επιτήδειους να καταθέτουν εικονικά και πλαστά τιμολόγια ως γνήσια και να εισπράττουν τον ΦΠΑ. Οπως χαρακτηριστικά είπε, η Πολιτεία δεν φρόντισε να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να γίνεται έλεγχος στην επιστροφή ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί με μεγάλα ποσά το Δημόσιο.

Η ΕΛΕΓΚΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ
Η δίκη ξεκίνησε χθες το πρωί με την κατάθεση της ελέγκτριας του ΣΔΟΕ Καλαμάτας, η οποία ερωτώμενη σχετικά από την έδρα απάντησε ότι στοιχεία εμπλοκής στην υπόθεση φαίνεται να είχαν αυτοί στους οποίους η υπηρεσία της βεβαίωσε πρόστιμα: οι δύο Φιλιατρινοί, ένας ξυλουργός επίσης από τα Φιλιατρά, ένας Αλβανός εργάτης στα θερμοκήπια του Φιλιατρινού που εκτίει ποινή κάθειρξης, δύο ακόμη αγρότες από τα Φιλιατρά, ένας αγρότης από το Ρωμανού και μια αγρότισσα από το Ριζόμυλο. 
Ολοι οι προαναφερόμενοι σύμφωνα με τη μάρτυρα, όπως προέκυψε από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ είχαν εκδώσει και λάβει τα εικονικά φορολογικά στοιχεία. Η μάρτυρας είπε ακόμα ότι ο Φιλιατρινός κατηγορούμενος που καταδικάστηκε πέρυσι τον Οκτώβριο σε 20 χρόνια κάθειρξη βοήθησε το ΣΔΟΕ στο να εντοπίσει το Θεσσαλονικιό και τους δύο Αθηναίους, κλείνοντάς τους ραντεβού στο Καλό Νερό. Στο ραντεβού εμφανίστηκαν οι συνάδελφοί της και η Αστυνομία, και τους συνέλαβαν. Διαφορετικά -σύμφωνα με τη μάρτυρα- δύσκολα θα τους έβρισκαν, γιατί δεν είχαν τα πραγματικά τους ονόματα ή άλλα στοιχεία γι' αυτούς. Επίσης η μάρτυρας βεβαίωσε στο δικαστήριο πως ο εν λόγω κατηγορούμενος έχει επιστρέψει όλο το ποσό του ΦΠΑ (111.000 ευρώ), μαζί με τις προσαυξήσεις.
Οσο για τον έτερο Φιλιατρινό κατηγορούμενο, που ήταν παρών, είπε πως δεν εισέπραξε ούτε 1 ευρώ από την επιστροφή ΦΠΑ, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με την ελέγκτρια του ΣΔΟΕ Καλαμάτας- σε λογαριασμούς αγροτών μπήκαν συνολικά 170.000 ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ, από τα οποία τα 111.000 ευρώ αντιστοιχούσαν στον Φιλιατρινό που όπως προαναφέρθηκε τα επέστρεψε στο ακέραιο. Τα υπόλοιπα 59.000 ευρώ μπήκαν σε λογαριασμό της συζύγου και του αδερφού ενός αγρότη από τα Φιλιατρά, και η ΔΟΥ έχει εισπράξει από έναν λογαριασμό τους 13.000 ευρώ.
Σχετικά με το πώς ξεκίνησε να ερευνάται αυτή η ιστορία των εικονικών τιμολογίων με επίκεντρο την Τριφυλία, η μάρτυρας είπε πως ένας αγρότης από την περιοχή πήγε και κατέθεσε ότι τον εκβιάζουν για να εκδίδει εικονικά τιμολόγια. Ετσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι και δόθηκε η εισαγγελική παραγγελία στα μέσα του 2011 για να ελεγχθούν οι επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες που ανήκαν στο ειδικό καθεστώς.
Εκτός από τη συγκεκριμένη μάρτυρα κατέθεσε κι ένας συνάδελφός της, καθώς επίσης μάρτυρες υπεράσπισης.

ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ
Ο Φιλιατρινός στην απολογία του υποστήριξε ότι σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του, όταν όλη του η περιουσία είχε χαθεί σε μια φωτιά που κατέστρεψε τη βιοτεχνία του, ένα από τα μέλη του κυκλώματος τού πρότεινε τη λύση της επιστροφής ΦΠΑ μέσω της κατάθεσης εικονικών τιμολογίων. Ο Φιλιατρινός γνώριζε ήδη τον άνθρωπο αυτό (το Θεσσαλονικιό, ο οποίος δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη μαζί με δύο ακόμα Αθηναίους πέρυσι τον Οκτώβριο) γιατί έπαιρνε πράγματα από την επιχείρησή του και μάλιστα ο Θεσσαλονικιός τού χρωστούσε χρήματα. Ετσι -όπως ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος- ξεκίνησε να τον ενοχλεί για να του επιστρέψει κάποια από τα χρωστούμενα, αλλά ο άλλος ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος για να πάρει λεφτά ήταν να κόψει τιμολόγια στο όνομα συγγενών του (γιατί ο ίδιος δεν μπορούσε αφού δεν ήταν αγρότης). Αυτό έκανε τελικά, κόβοντας παραστατικά στο όνομα της γυναίκας, της πεθεράς και της μάνας του - οι οποίες, όπως υποστήριξε, δεν ήξεραν τίποτα.
Χθες απολογήθηκαν συνολικά 9 κατηγορούμενοι, ενώ οι άλλοι 11 εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους. Οι σύζυγοι και άλλοι συγγενείς οι οποίοι παρίσταντο και απολογήθηκαν, αρνήθηκαν πως γνώριζαν το παραμικρό ή ότι αναμείχθηκαν σε οποιαδήποτε διαδικασία. Οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές, που στην κατάθεσή της η ελέγκτρια του ΣΔΟΕ είπε πως κατά τον έλεγχο βεβαιώθηκε ότι εξέδωσαν και έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία, αρνήθηκαν ότι γνώριζαν πως τα τιμολόγια ήταν πλαστά. Οι ίδιοι -μεταξύ τους και ο Φιλιατρινός κατηγορούμενος- ισχυρίστηκαν πως νόμιζαν ότι κατέθεταν εικονικά παραστατικά για ανύπαρκτες συναλλαγές, αλλά μέχρι εκεί.
Ειδικότερα, ο αγρότης από τα Φιλιατρά, ο οποίος παραδέχτηκε ότι κατέθεσε τιμολόγια για τον αδερφό, τη μητέρα και την αδερφή του εν αγνοία τους, είπε ότι αυτός ζήτησε τα τιμολόγια από έναν από τους Αθηναίους που έχουν ήδη καταδικαστεί, για πραγματικές συναλλαγές.
Ο ξυλουργός από τα Φιλιατρά είπε ότι γνώρισε τον Θεσσαλονικιό τυχαία, όταν αναζήτησε έναν από τους κατηγορούμενους για μια δουλειά, και επειδή η οικονομική του κατάσταση ήταν άθλια ο Θεσσαλονικιός κατάφερε να τον ξεγελάσει ότι δεν είναι παράνομο να καταθέσει τιμολόγια στο όνομα της γυναίκας του.
Ο άλλος Φιλιατρινός αγρότης ισχυρίστηκε ότι ο Θεσσαλονικιός του χρωστούσε χρήματα, κάπου 23.000 ευρώ, από πραγματικές συναλλαγές αγοραπωλησίας κηπευτικών. Οταν ζήτησε τα λεφτά του, που όπως υποστήριξε τού χρωστούσε δύο χρόνια, ο Θεσσαλονικιός τού είπε ότι θα πρέπει να βρει ανθρώπους για να εκδώσουν στο όνομά τους τιμολόγια και να πάρει τα λεφτά του από την επιστροφή ΦΠΑ, διαφορετικά δεν έχει τρόπο να του τα επιστρέψει. Εκοψε λοιπόν τιμολόγια στο όνομα της συζύγου και του αδερφού του.
Ο αγρότης από το Ρωμανού ισχυρίστηκε ότι χρωστούσε 60.000 ευρώ στον Φιλιατρινό που κάηκε η βιοτεχνία του, και επειδή δεν είχε να του τα επιστρέψει, υποστήριξε ότι ο Φιλιατρινός τον παρότρυνε να καταθέσει εικονικά τιμολόγια για να εισπράξει το ΦΠΑ και να τον εξοφλήσει. Ετσι υποστήριξε ότι έδωσε τα φορολογικά στοιχεία συγγενών του, καθώς ο ίδιος ήταν επαγγελματίας αγρότης και αναγκαστικά κρατούσε βιβλία.
Η αγρότισσα από το Ριζόμυλο ισχυρίστηκε ότι την ξεγέλασαν δύο Αλβανοί που τους είχε δώσει να φροντίζουν τα χωράφια της. Δεν έδωσε τα στοιχεία τους, παρά μόνο ανέφερε τα μικρά τους ονόματα, αλλά υποστήριξε στο δικαστήριο ότι της είπαν ψέματα πως χρειάζονται τα φορολογικά της στοιχεία για να αποδείξουν ότι έχουν δουλειά στην Ελλάδα και να βγάλουν νόμιμα χαρτιά.
Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 10 του μήνα, με τις αγορεύσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Ηλία Νίκα και των συνηγόρων υπεράσπισης Θοδωρή Μαντά, Δέσποινας Καλογήρου, Νίκου Χαλκιά, Γιώργου Γιαννακόπουλου, Γιώργου Μαρίνη, Χρήστου Χρυσού, Γιώργου Κοτσόβολου και Γιώργου Βαρβαρίγου.

ΑΠΟ  http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/dikastiko/item/44233-eikonika-agrotika-timologia-enoxi-katigoroymenwn-zita-eisaggeleas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.