ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Σε διαβούλευση η μελέτη για τον Κυπαρισσιακό



Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χθες από το ΥΠΕΚΑ η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και το συνημμένο σε αυτήν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών «GR2330005: Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος», «GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο-Κυπαρισσία» και «GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία)».
Από τους φορείς της περιοχής θεωρείται καταρχάς θετική αυτή η εξέλιξη αφού η θέσπισή του ήταν ζητούμενο από όλους άσχετα αν υπάρχουν διαφωνίες για το τι θα πρέπει να ισχύσει και τι να απαγορευτεί. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τα επιμέρους ζητήματα που αναφέρει σχετικά με το τι θα ισχύει στην περιοχή και το πώς καθορίζονται οι διάφορες ζώνες, όλοι τονίζουν ότι χρειάζεται σε βάθος μελέτη ώστε με σαφήνεια να διατυπωθούν συγκεκριμένες απόψεις. Αλλωστε αυτό προβλέπεται να γίνει και μέσα από την διαβούλευση όπου οι διάφοροι φορείς θα πρέπει να εκφράσουν γνώμη.  
Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας επισήμανε: «Καταρχήν είναι θετικό ότι επιτέλους με ένα θεσμικό πλαίσιο αποσαφηνίζονται με λεπτομέρειες οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες και προϋποθέσεις. Από την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος φαίνονται να επιβεβαιώνονται οι ενδείξεις που είχαν προκύψει κατά τις συσκέψεις στο δήμο και το ΥΠΕΚΑ, που δεν είχαν οριζόντιους αποκλεισμούς. Διαμορφώνουν ένα ανεκτό και ήπιο πλαίσιο για την αναγκαιότητα προστασίας του οικοσυστήματος και των φιλικών προς αυτό δραστηριοτήτων του ανθρώπου. Προφανώς και χρειάζεται περισσότερο εξειδικευμένη ανάγνωση και ανάλυση όχι μόνο το σχέδιο ΠΔ αλλά και η ΕΠΜ και των παραρτημάτων που την συνοδεύουν με συντεταγμένες και χάρτες, κάτι που θα γίνει σύντομα και μάλιστα στα όρια της διαβούλευσης που προβλέπεται για να καταθέσουμε την γνώμη μας. Επίσης θεωρώ θετικό ότι στο Φορέα Διαχείρισης που συστήνεται θα συμμετέχει ο δήμος αλλά και ότι η έδρα του θα βρίσκεται στο Δ.Δ. Ελαίας του δήμου μας, στο κτήριο Βουδούρη».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Τριφυλίας Νίκος Αναστασόπουλος μας είπε: «Είναι θετικό το γεγονός ότι θα θεσμοθετηθεί ένα ΠΔ γα την προστασία της περιοχής το οποίο έχει αργήσει 14 χρόνια αν και είμαστε υποχρεωμένοι σαν χώρα να το έχουμε από την στιγμή που συμπεριλαμβάνει περιοχή "Natura". Αν δει κάποιος από ψηλά την περιοχή από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία μπορεί να φανταστεί πώς ήταν η περιοχή πιο παλιά και ποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει. Ωστόσο έχουν μείνει κάποια κομμάτια φυσικού κάλλους που πρέπει να προστατευτούν. Η ανθρωπογενής παρέμβαση έχει γίνει κυρίως από την πλευρά της Ηλείας, ενώ η πλευρά της Μεσσηνίας είναι σε καλύτερο επίπεδο. Από εκεί και πέρα χρειάζεται με ειδικότερη επεξεργασία της ΕΠΜ και του σχεδίου ΠΔ σε επιστημονικό επίπεδο για να δούμε επιμέρους ζητήματα. Ωστόσο είναι ερωτηματικό πώς στην περιοχή από τη Νέδα μέχρι το Καλό Νερό μεταξύ δύο ζωνών πλήρους προστασίας περιβάλλοντος παρεμβάλλεται μια περιοχή οικοανάπτυξης».
Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καλού Νερού Σπύρος Παπαηλίου μας τόνισε πως ακόμη δεν έχουν δει την μελέτη με όλες τις λεπτομέρειές της, ενώ θα μπορέσουν να τοποθετηθούν αφού ενημερωθούν πλήρως. «Ευελπιστούμε να μην έχει ακραία μέτρα για την περιοχή» επισήμανε. 
Ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαιωτών και νεοεκλεγείς πρόεδρος Ελαίας Αρης Σκλάβος σχολίασε «ότι περιμέναμε πως θα δοθεί σε διαβούλευση αυτές τις ημέρες, όμως για να τοποθετηθούμε θα πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη, γι' αυτό και θα καλέσουμε ειδικούς επιστήμονες να μας ενημερώσουν πάνω σε αυτά που προτείνονται».
Η υπεύθυνη του Συλλόγου "Αρχέλων" για την Πελοπόννησο Παναγιώτα Θεοδώρου τόνισε: «Πρέπει να μελετηθεί, να δούμε τι προβλέπει, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Αφού τα δούμε όλα αυτά θα καταθέσουμε στη συνέχεια γραπτά τις θέσεις μας στα πλαίσια της διαβούλευσης».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας Παύλος Γκρέκης σημείωσε: «Επιχειρείται πράγματι η προστασία σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Δίνεται μεγάλη εξουσία στον Φορέα Διαχείρισης που θα συσταθεί, θα αποφασίζει ακόμη και για μικρά βήματα που θα γίνονται. Εμείς έχουμε ξεκινήσει και με ειδικούς να μελετάμε το ΠΔ ειδικά για το κομμάτι από τη Νέδα μέχρι το Μπραζέρι και θα καταθέσουμε εξειδικευμένες προτάσεις που θα μιλάνε για την προστασία και την χρήση της περιοχής. Βλέπουμε ότι το κομμάτι όλο από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία με την παρούσα μελέτη αντιμετωπίζεται συνολικά, έχει εκπονήσει θέσεις για επιτρεπόμενες δράσεις τόσο στη χερσαία ζώνη όσο και μέσα στη θάλασσα. Ζητήματα άκρως περιβαλλοντικά, που εμάς μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους».
Κ.Μπ.

ΔΗΛΩΣΗ ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Με αφορμή την ανάρτηση και την έναρξη διαβούλευσης η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε τα εξής:
"Πρωταρχικός σκοπός μας είναι η συντονισμένη και ενιαία προστασία και διαχείριση ολόκληρης της γεωγραφικής περιοχής των τριών ΕΖΔ του Κυπαρισσιακού Κόλπου και των κοινών οικολογικών στοιχείων που απαντώνται σε αυτές, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα. Με το προτεινόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στοχεύουμε στη θέσπιση ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου προστασίας της περιοχής, που διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική και κοινωνικοοικονομική της αξία, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και εν γένει την τοπική και περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη".
Η μελέτη και οι χάρτες βρίσκονται στον σύνδεσμο:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232&language=el-GR

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/42777-meleti-kyparissiakos-diavouleysi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...