ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Τα δέντρα σώζουν ζωές

Η πρώτη μεγάλης κλίμακας έρευνα σχετικά με την ικανότητα των δέντρων να απομακρύνουν ρύπους από την ατμόσφαιρα έδειξε ότι σε εθνικό επίπεδο τα δέντρα σώζουν πάνω από 850 ανθρώπινες ζωές το χρόνο και προλαμβάνουν 670.000 περιστατικά οξέων αναπνευστικών συμπτωμάτων. Αν και η ατμοσφαιρική ρύπανση, που απομακρύνουν τα δέντρα, ισοδυναμεί με μια βελτίωση της ποιότητας του αέρα περίπου της τάξης του 1%, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής της μικρής βελτίωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία.
Επιπλέον, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το χρηματικό όφελος από τις παραπάνω θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία φτάνει σχεδόν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε τέσσερις ρύπους, για τους οποίους η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, έχει καθιερώσει πρότυπα ποιότητας του αέρα. Οι ρύποι ήταν το διοξείδιο του αζώτου, το όζον, το διοξείδιο του θείου και τα αιωρούμενα σωματίδια με αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρά (PM2.5), οι οποίοι επιδρούν αρνητικά στο αναπνευστικό, καρδιαγγειακό και νευρολογικό σύστημα.

Σημαντικό στοιχείο της παραπάνω έρευνας είναι ότι συνδέει άμεσα τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Επίσης, διαπίστωσε ότι αν και η απομάκρυνση της ρύπανσης είναι υψηλότερη στις αγροτικές περιοχές σε σχέση με τις αστικές, ωστόσο οι θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία είναι σημαντικά μεγαλύτερες στις αστικές περιοχές από ό,τι στις αγροτικές.


Πηγή: vita.gr
ΑΠΟ http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...