ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014

Ολη η Μεσσηνία στο χορό των πετρελαίων

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση των θαλάσσιων "οικοπέδων" που θα παραχωρηθούν για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων που αφορούν άμεσα τη Μεσσηνία, καθώς περιλαμβάνουν ουσιαστικά όλη την παραθαλάσσια ζώνη του νομού. Στους δύο διαφορετικούς διαγωνισμούς περιλαμβάνεται μια περιοχή στον Κυπαρισσιακό Κόλπο (μαζί με το υπόλοιπο Ιόνιο) και όλη η Νότια Μεσσηνία (μαζί με την Κρήτη).
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο energypress.gr, η κυβέρνηση «σπεύδει να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ τα πρότυπα των συμβάσεων και τους χάρτες με τα 20 θαλάσσια οικόπεδα που πρόκειται να βγουν σε γύρο
παραχωρήσεων, καθώς και τις 3 χερσαίες περιοχές που έχει ζητήσει η ENEL και θα βγουν επίσης σε διαγωνισμό». Η δημοσίευση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην εβδομάδα.
Αναλυτικότερα στο δημοσίευμα του energypress.gr σημειώνονται τα εξής: «Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μπει "από την κύρια είσοδο" στην παγκόσμια αγορά ερευνών υδρογονανθράκων, θέλει να δώσει η κυβέρνηση στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Προς τούτο σπεύδει να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ τα πρότυπα των συμβάσεων και τους χάρτες με τα 20 θαλάσσια οικόπεδα που πρόκειται να βγουν σε γύρο παραχωρήσεων, καθώς και τις 3 χερσαίες περιοχές που έχει ζητήσει η ENEL και θα βγουν επίσης σε διαγωνισμό.
Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστική (αλλά και ενισχυτική) της κινητικότητας που καταγράφεται στον ελληνικό χώρο, είναι η επενδυτική δραστηριότητα της Energean Oil που προχωρά σε πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα κινήσεις. "Είναι σαφές ότι το μήνυμα – πρόσκληση που θέλει να στείλει στους ξένους επενδυτές η ελληνική κυβέρνηση ενισχύεται από το γεγονός ότι μια ιδιωτική εταιρεία επενδύει μεγάλα ποσά, δημιουργεί σοβαρές υποδομές και κυρίως δηλώνει έμπρακτα το παρών στα εγχώρια ερευνητικά projects", δηλώνει στο energypress αρμόδιος παράγοντας. Η δήλωση αφορά προφανώς την πρόσφατη ανακοίνωση της Energean για την απόκτηση του γεωτρύπανου Energean Force, (προς υλοποίηση του ύψους 165 εκατ. ευρώ επενδυτικού προγράμματος στα κοιτάσματα του Πρίνου, του Βόρειου Πρίνου και του Εψιλον στον Κόλπο της Καβάλας), αλλά και για το "στήσιμο" δύο νέων εξεδρών - για πρώτη φορά μετά το 1977 - μίας στον Βόρειο Πρίνο και μίας στο Εψιλον. Κινήσεις, σημειωτέον, οι οποίες δημιουργούν μια σοβαρή ερευνητική υποδομή στην οποία θα πρέπει να προστεθεί και η έλευση προ τριμήνου στο λιμάνι της Καβάλας του πλοίου "Valiant Energy", μοναδικού στο είδος, στο μέγεθος και στις δυνατότητές του για την Ελλάδα.
Οσον αφορά την πρόοδο του ελληνικού ερευνητικού προγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης έστειλε ήδη τους επίσημους χάρτες που απεικονίζουν τα 23 θαλάσσια και χερσαία "οικόπεδα" (τα οποία θα δοθούν μέσα από τους δύο διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων που προαναφέραμε) προς δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές Υπουργικές Αποφάσεις. Η πρώτη αφορά στην "επιλογή είδους σύμβασης" και στον "γεωγραφικό προσδιορισμό" των τριών χερσαίων περιοχών Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, και η δεύτερη προσδιορίζει γεωγραφικά τις 20 θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Είναι οι πρόδρομοι δύο μεγάλων διεθνών διαγωνισμών, οι διακηρύξεις των οποίων θα πάνε επίσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Ετσι, επίσημα πια, ανοίγουν οι μεγάλοι γύροι παραχωρήσεων περιοχών που έχουν ενδιαφέρον για κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Βέβαια, οι διαδικασίες για την υποβολή προσφορών από επενδυτές θα ξεκινήσουν τότε που οι χάρτες με τις ακριβείς συντεταγμένες των περιοχών αλλά και τα κείμενα των διακηρύξεων των διαγωνισμών θα δημοσιευτούν και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την ημερομηνία εκείνη θα αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα οι μέρες για την υποβολή προτάσεων από τις πετρελαϊκές εταιρείες.
Οι δύο διαγωνισμοί, ο ένας για τα 20 θαλάσσια "οικόπεδα" συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο δεύτερος για τα 3 χερσαία της Δυτικής Ελλάδας, διαφέρουν μεταξύ τους. Ο τελευταίος διαγωνισμός προκλήθηκε από τον ενεργειακό ιταλικό κολοσσό Enel. Τον περασμένο Απρίλιο, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης είχε ανακοινώσει το ενδιαφέρον των Ιταλών για τις τρεις περιοχές Αρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο υπουργός δημοσιοποιεί τον χάρτη με τις συντεταγμένες και την προκήρυξη, καθώς και το είδος της σύμβασης "μίσθωσης", προκειμένου να προσκαλέσει το ενδιαφέρον κι άλλων επενδυτών.
Οι τρεις περιοχές θα είναι ανοιχτές να "χτυπηθούν"... για 90 ημέρες από τότε που θα δημοσιευτούν τα παραπάνω έγγραφα στην Εφημερίδα της Ε.Ε. Αν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος, τότε το ελληνικό Δημόσιο υπογράφει σύμβαση μίσθωσης με την εταιρεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση με την Enel, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Γύρος παραχωρήσεων
Η διακήρυξη αλλά και ο χάρτης για τις 20 θαλάσσιες περιοχές που θα "βγουν" στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων της χώρας μας μετά από πολλά χρόνια, εκτιμάται ότι θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Ε.Ε. μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Από τότε θα δοθεί χρονικό διάστημα έξι μηνών στους ενδιαφερομένους για την υποβολή προσφορών. Ετσι, στα μέσα Μαρτίου θα γνωρίζουμε ποιες εταιρείες θα προσέλθουν και ποιες περιοχές θα θελήσουν να διερευνήσουν.

Ως γνωστόν ο γύρος παραχωρήσεων αφορά τις περιοχές του Ιονίου και της θάλασσας νότια της Κρήτης. Για την ακρίβεια, το Ιόνιο Πέλαγος και η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης "τεμαχίστηκαν" σε 20 περιοχές, αφού πρώτα μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που συνέλεξε η νορβηγική εταιρεία PGS στη διάρκεια των δισδιάστατων σεισμικών της ερευνών. Πρόκειται για 20 «οικόπεδα» στα οποία υπάρχει μεγάλο πετρελαϊκό ενδιαφέρον. Είναι 11 περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, εκ των οποίων η μία, το «οικόπεδο» με το νούμερο 11, στους κόλπους της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, ενώ οι 10 με τα αντίστοιχα νούμερα ξεκινούν από τα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, και καταλήγουν μέχρι και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Αλλα εννιά θαλάσσια "οικόπεδα" είναι κάτω από την Κρήτη».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/42447-messinia-petrelaia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη