ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Αναμονή εξελίξεων στην αυτοδιοίκηση στη Μεσσηνία

Αυτοδιοικητικός Δεκαπενταύγουστος καθώς στο διάστημα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου θα τα δούμε όλα: αποτελέσματα ενστάσεων, ορκωμοσίες και δημαιρεσίες. Η αγωνία φυσικά των ενδιαφερομένων και η περιέργεια των υπολοίπων είναι επικεντρωμένες στην υπόθεση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Μεσσήνης. Η διαφορά μιας ψήφου υπέρ του συνδυασμού Αναστασόπουλου στο εκλογικό αποτέλεσμα, οι ισχυρισμοί του συνδυασμού Τσώνη για αντίστροφο αποτέλεσμα λόγω λανθασμένης καταμέτρησης σε εκλογικό τμήμα και όλα
όσα συνόδευσαν την "ανασκαφή" στους εκλογικούς σάκους, έχουν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα εκλογικού θρίλερ. Εκκρεμότητα όμως υπάρχει και στο Δήμο Τριφυλίας καθώς έχει υποβληθεί ένσταση κατά της εκλογής του Παναγιώτη Κατσίβελα με την επίκληση του ασυμβίβαστου λόγω της θέσης του ως διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Τα αποτελέσματα των ενστάσεων αναμένονται τις επόμενες ημέρες καθώς μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει γίνει η ορκωμοσία δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Η αυλαία ανοίγει την Κυριακή 17 Αυγούστου με την ορκωμοσία των νέων δημοτικών παραγόντων του Δήμου Πύλου-Νέστορος, ενώ έχει ανακοινωθεί η ορκωμοσία για το Δήμο Καλαμάτας στις 23 Αυγούστου και για το Δήμο Τριφυλίας στις 27 Αυγούστου.
Παράλληλα όμως με αυτά εξελίσσεται η διαδικασία επιλογής των προσώπων τα οποία θα στελεχώσουν τις νέες δημοτικές αρχές από τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, των αντιδημάρχων και των προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων - νομικών προσώπων, αλλά και των επιτροπών που προβλέπονται από το νόμο. Προηγείται η επιλογή προέδρων καθώς στις 7 Σεπτεμβρίου με βάση το νόμο διεξάγονται οι δημαιρεσίες, αλλά αυτή η επιλογή συνδέεται με τη… διανομή και των υπολοίπων θέσεων. Οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι επιδίδονται σε ασκήσεις ισορροπίας προσπαθώντας να ικανοποιήσουν υποσχέσεις, φιλοδοξίες και προσωπικούς σχεδιασμούς για την "επόμενη ημέρα".
Στην υπόθεση αυτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επιλογές για το Δήμο Καλαμάτας όπου η πλειοψηφία θυμίζει… δελφινάριο καθώς όλα δείχνουν πως θα είναι και η τελευταία θητεία του Παναγιώτη Νίκα. Οι φιλοδοξίες πολλές, ο κ. Νίκας μιλώντας πριν λίγο καιρό στην "Ε" είχε ξεκαθαρίσει ότι θα εγγυηθεί την διαδοχή στην παράταξη, ενώ κατά κανόνα στις περιπτώσεις αυτές ενεργεί απρόβλεπτα.
Στα προβλήματα που απασχολούν τους νεοεκλεγμένους δημάρχους είναι και αυτό των προϋπολογισμών οι οποίοι κατά το νόμο θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα καθώς αυτοί θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι και να υπακούουν στη φόρμα που έχει δημιουργήσει το υπουργείο και τους όρους που θέτει για τον τρόπο υπολογισμού των πραγματικών εσόδων και την πολιτική τελών.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/43031-anamoni-ekselixewn-aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.