ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Παζάρι αντικών στην Κυπαρισσία

Από τις 7 ως τις 12 Αυγούστου θα γίνει φέτος στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας το παζάρι αντικών και παλιών αντικειμένων. Το υπαίθριο παζάρι αντικών θα λειτουργήσει για 10η συνεχή χρονιά στο Μεγάλο Καλντερίμι.
Το Πρόγραμμα για την Προστασία και την Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας και ο Δήμος Τριφυλίας μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης οργανώνουν το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Κυπαρισσίας που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. 

Η οργάνωση του παζαριού είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για πανελλαδική προβολή της Κυπαρισσίας σε ένα κοινό ιδιαίτερα καλλιεργημένο και απαιτητικό. Το διαφημιστικό πρόγραμμα και φέτος θα είναι μεγάλο και θα περιλαμβάνει διαφημιστικά spot στα ραδιόφωνα και τα τηλεοπτικά κανάλια της Πελοποννήσου, δελτία τύπου και δημοσιεύσεις σε ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, παρουσία στα δελτία ειδήσεων, μεγάλη ηλεκτρονική επικοινωνία και πολλά άλλα. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι μεγάλο και ήδη οι υπεύθυνοι έχουν δεχθεί ένα μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων που ζητούν πληροφορίες για το παζάρι και τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτό το ταξίδι τους.
Επίσης το Πρόγραμμα οργανώνει, όπως κάθε χρόνο το Σαββατοκύριακο που είναι εντός των ημερομηνιών του παζαριού, τις καθιερωμένες γευσιγνωσίες Τριφυλιακών οίνων με καθολική σχεδόν φέτος συμμετοχή των οινοπαραγωγών της Τριφυλίας. Οι οινογνωσίες θα γίνουν το Σάββατο και την Κυριακή, 9 και 10  Αυγούστου, από τις 9 το βράδυ και μετά στον παρακείμενο στο Παζάρι, Δημοτικό Κήπο. 
Στο παζάρι λειτουργούν 26 περίπτερα με συμμετοχή εμπόρων από την Αθήνα, την Πάτρα και την Καλαμάτα.
Για πληροφορίες www.kyparissiaoldtown.gr, Τζίμα Ιμιρζιάδη 6936-056130. Οι ώρες λειτουργίας του παζαριού είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/41744-pazari-antikwn-kyparissia

Δεν υπάρχουν σχόλια: