ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Τι πρέπει να προσέχετε στα δωμάτια των ξενοδοχείων; Πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή επιπλοκών στην υγεία μας από τα μολυσμένα δωμάτια ξενοδοχείων

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και πολλοί από εμάς είτε βρισκόμαστε ήδη σε διακοπές είτε πρόκειται να πάμε εντός των επόμενων ημερών.
Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέχουμε όταν μπούμε στο δωμάτιο που έχουμε νοικιάσει για τις διακοπές μας (είτε ενοικιαζόμενο δωμάτιο είτε δωμάτιο ξενοδοχείου):
-Στα δωμάτια ξενοδοχείων μερικές από τις πιο συνηθισμένες περιοχές που έχουν βακτήρια και μικρόβια είναι η βρύση και ο νεροχύτης, το καζανάκι της τουαλέτας, το κάτω μέρος του καθίσματος της λεκάνης της τουαλέτας, αλλά και το
πάτωμα του ντους.
-Επίσης, ενδέχεται το πάπλωμα ή σκέπασμα του κρεβατιού ενός ξενοδοχείου να μην έχει καθαριστεί σωστά, όποτε καλό είναι να τραβήξετε το πάνω σκέπασμα ή την παπλωματοθήκη προς το τέλος του κρεβατιού και αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με αυτό όσο μπορείτε.
-Επίσης, συνιστάται να απολυμάνετε την βρύση στο νεροχύτη, τον πάγκο του μπάνιου, τη λαβή της τουαλέτας και τις βρύσες στο ντους, τοποθεσίες που επίσης καραδοκούν πολλά βακτήρια
-Η απολύμανση είναι απαραίτητη και σε όλες τις λαβές θυρών, ντουλάπας, συμπεριλαμβανομένης της εισόδου και του μπάνιου, καθώς και το τηλέφωνο, το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, του κλιματιστικού, και το ψυγείο, εάν το δωμάτιο διαθέτει.
-Επίσης, καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε τα ποτήρια που έχει το δωμάτιο. Είτε μπορείτε να τα πλύνετε με ένα δικό σας σφουγγάρι είτε να χρησιμοποιήσετε καινούργια, πλαστικά ποτήρια που θα έχετε φέρει μαζί σας.
-Κάτι ανάλογο ισχύει και με τις παγοθήκες (μεταλλικοί κάδοι για πάγο), καθώς και αυτοί συχνά παραβλέπονται στον καθαρισμό του δωματίου. Έρευνα έδειξε ότι πολλές φορές αυτοί οι κάδοι χρησιμοποιούνται από φιλοξενούμενους για να κάνουν εμετό, στην συνέχεια απλά ξεπλένονται με νερό και τοποθετούνται πίσω στον πάγκο!
-Πρέπει επίσης να ελέγξετε το δωμάτιό σας μόλις μπείτε για ενδείξεις ότι μπορεί να έχει κοριούς. Τέτοιες ενδείξεις είναι τα σκούρα σημάδια στα σεντόνια και στα έπιπλα.
-Το χαλί στα δωμάτια των ξενοδοχείων φιλοξενεί επίσης, πολλά μικρόβια. Τα πόδια σας δεν πρέπει ν' ακουμπούν στο βρώμικο χαλί και ποτέ μην αφήνετε τα ρούχα σας στο πάτωμα.

Χρύσα Τσιώτση
Δικηγόρος
chryssa.tsiotsi@gmail.com

ΑΠΟ http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: