ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Από 48 μέχρι 100 οι δόσεις για χρέη σε εφορία και ταμεία – Πάνω από 66 δισ. € οι οφειλές προς την εφορία

- ”Νάρκη” για την κρατική μηχανή η συσσώρευση χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
- Οι οφειλές πολιτών κι επιχειρήσεων αυξάνονται κάθε μήνα με ρυθμό μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. €
- Ενιαία ρύθμιση με επιμήκυνση πληρωμών θα ζητήσει η κυβέρνηση από την τρόικα

Ενιαία ρύθμιση με περισσότερες δόσεις, κατ’ ελάχιστο όριο 48 και ανώτατο τις 100, προωθεί η κυβέρνηση για τα χρέη των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων προς την Εφορία και
τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως γράφει το Βήμα της Κυριακής, το αίτημα θα θέσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στην τρόικα που έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα με το επιχείρημα ότι είναι η μοναδική λύση για να αντιμετωπιστεί η «νάρκη» των χρεών των ιδιωτών και να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη αν εφαρμοστούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και γίνουν κατασχέσεις επιχειρήσεων και περιουσιών που θα λάβουν μαζικό χαρακτήρα.

Τα συνολικά χρέη στην Εφορία ανέρχονται σε 66,4 δισ. ευρώ, ενώ μόνο την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και στα τελωνεία ξεπέρασαν τα 5,2 δισ. ευρώ.


Τα χρέη των πολιτών και επιχειρήσεων αυξάνονται κάθε μήνα με ρυθμό μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προηγούμενη ρύθμιση έχει αποτύχει παταγωδώς γιατί από τα εκατομμύρια των οφειλετών εντάχθηκαν λιγότεροι από 300.000 μικροοφειλέτες, με αποτέλεσμα και το κράτος να χάνει έσοδα και οι πολίτες να εγκλωβίζονται ολοένα και περισσότερο στα χρέη.

Το ζήτημα είναι για την ρύθμιση των οφειλετών στα Ταμεία σε 100 μηνιαίες δόσεις (1% του χρέους κάθε μήνα) ετέθη επίσημα από το ΠΑΣΟΚ και εξετάζεται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Κοκκόρη, ο οποίος συντονίζει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ρύθμισης χρεών προς την Εφορία και τα τελωνεία κινείται και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, ενώ από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου «βομβαρδίζεται» καθημερινά με αιτήματα πολιτών για άμεση λήψη μέτρων ώστε να ανασάνουν τα νοικοκυριά από τις ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές τους. Το μήνυμα που μεταφέρουν οι πολίτες προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι:

«Δώστε μας τη δυνατότητα να πληρώσουμε τα χρέη μας σε περισσότερες δόσεις. Δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας σε περισσότερες δόσεις. Δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας σε 12 δόσεις όταν τρέχουν μια σειρά φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις».

Ο υφυπουργός Οικονομικών είναι της άποψης ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στον αριθμό των δόσεων μεταξύ οφειλετών ασφαλιστικών ταμείων και Εφορίας. Ο κ. Μαυραγάνης έχει καταγράψει όλα τα «αγκάθια» της προηγούμενης ρύθμισης και την επόμενη εβδομάδα που θα έρθει η τρόικα στην Ελλάδα θα τους εκθέσει τους προβληματισμούς, τις προτάσεις αλλά και τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, με κυριότερο ότι κάθε μήνα τα χρέη αντί να μειώνονται αυξάνονται. 


ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...