ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Τα μυστικά του σωστού μπάρμπεκιου Πώς θα ψήσετε το κρέας για να είναι νόστιμο και ζουμερό

Μπορεί ο πατέρας, ο μπάρμπας, ο θείος, ο φίλος, ο γείτονας σας ή όποιος άλλος τέλος πάντων θέλετε, να επιμένει ότι γνωρίζει το σωστό τρόπο για να ψήσει μια μπριζόλα, μια ντουζίνα παϊδάκια, μπιφτέκια κ.τ.λ. στα κάρβουνα, ωστόσο αν εσείς θέλετε να μάθετε το μυστικό του σωστού μπάρμπεκιου… με τη βούλα της επιστήμης (!) πρέπει να συνεχίσετε το διάβασμα.

Τα τέσσερα μυστικά της "χημείας" του μπάρμπεκιου:

1) Χρησιμοποιήστε μια μαρινάδα με βάση το αλάτι, αν θέλετε να μαλακώσει το κρέας

Σε πολλές συνταγές οι μαρινάδες περιέχουν ξύδι, κρασί, χυμό από λεμόνι και άλλα οξέα.
Το πρόβλημα με αυτά τα υλικά είναι, ότι εισχωρούν μόνο μερικά χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια του κρέατος, με αποτέλεσμα να μην είναι πολύ αποτελεσματικά στο να μαλακώνουν το κρέας και να του δίνουν γεύση σε βάθος.
Οι μαρινάδες που έχουν ως βάση τους το αλάτι, από την άλλη, χάρη στη διαδικασία της διάχυσης καταφέρνουν να εισχωρήσουν βαθιά μέσα στο κρέας.
Το κρέας αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό (περίπου 75%), επομένως η αναλογία αλατιού με νερό είναι πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι στις μαρινάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αλμυρή μαρινάδα να εισχωρεί μέσα στο κρέας και να το μαλακώνει, καθώς οι πρωτεΐνες τείνουν να δεσμεύουν τα διαθέσιμα μόρια νερού, κάνοντας το τελικό αποτέλεσμα πιο… ζουμερό.

2) Το τσιγάρισμα δεν "θωρακίζει" την υγρασία

Αυτό είναι ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουν πολλοί. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα vox.com, αρκετά πειράματα έχουν δείξει ότι το γρήγορο τσιγάρισμα του κρέατος δεν βοηθά στη "θωράκιση" της υγρασίας μέσα στο κομμάτι. Αντίθετα, μάλλον το στεγνώνει πιο γρήγορα.
Όταν μαγειρεύετε το κρέας οι μυικές ίνες συρρικνώνονται και συμπιέζονται με αποτέλεσμα η υγρασία που υπάρχει σε αυτό όταν είναι ωμό να βγαίνει προς τα έξω.
Αν θέλετε να διατηρήσετε το κρέας σας ζουμερό, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μειώσετε την ποσότητα της υγρασίας που χάνετε όταν μαγειρεύετε.
Ένα πείραμα του Food Network απέδειξε ότι μια μπριζόλα που είχε τσιγαριστεί στην αρχή, έχασε 6% περισσότερο βάρος απ’ ό,τι μια άλλη που δεν μπήκε στο τηγάνι.

3) Γιατί πρέπει να μαγειρεύετε το κρέας αργά και σε χαμηλή θερμοκρασία

Ιστορικά, αυτή ήταν η ιδέα του μπάρμπεκιου: με τη χρήση καπνού και χαμηλής θερμοκρασίας να μαγειρευτεί σταδιακά και με τις ώρες ένα κομμάτι κρέας.
Στις μέρες μας, το νόημα αυτό έχει αλλάξει και μάλιστα πολλοί ψήνουν το κρέας απ’ ευθείας επάνω στη φωτιά.
Σύμφωνα με την επιστήμη, αυτό δεν είναι καθόλου καλή ιδέα αν θέλετε το αποτέλεσμα που θα μπει στο πιάτο σας να είναι μαλακό και ζουμερό.
Αυτό συμβαίνει γιατί όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο πολύ θα συρρικνωθούν οι μυικές ίνες κατά τη διάρκεια του ψησίματος, με αποτέλεσμα το κρέας να στεγνώσει.
Φυσικά, θα πρέπει να φροντίσετε –όταν μαγειρεύετε κρέας σε χαμηλή θερμοκρασία- να έχει ψηθεί καλά και να μην είναι ωμό.

4) Περιμένετε μερικά λεπτά προτού το κόψετε

Κατανοούμε ότι την ώρα που μπαίνει η καλοψημένη μπριζόλα στο πιάτο σας είναι πολύ δύσκολο να συγκρατηθείτε και να μην της ορμήσετε… ωστόσο αν περιμένετε 10 λεπτά να είστε σίγουροι ότι θα την απολαύσετε πολύ περισσότερο, καθώς με αυτόν τον τρόπο δε θα στεγνώσει.
Οι ίνες του κρέατος χάνουν υγρασία καθώς ψήνονται, ωστόσο αν τους δώσετε μερικά λεπτά αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο, θα απορροφήσουν και πάλι μέρος της υγρασίας που έχουν χάσει.

ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...