ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Πλημμύρισε αρχιτέκτονες η Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας

  Σάββατο, 31 Μαΐου 2014 19:16 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/38578-arxitektones-palia-poli


Πλημμύρισε αρχιτέκτονες χθες η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας αφού εκεί βρέθηκαν και θα παραμείνουν για ένα τριήμερο 70 φοιτητές και 10 καθηγητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο του μαθήματος "Ειδικά Θέματα Οικοδομικής - Κατασκευαστική ανάλυση και επέμβαση σε παραδοσιακά κτίσματα" του 8ου εξαμήνου.


Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας που έχει την πρωτοβουλία και αυτής της κίνησης: «Η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας και λόγω της ιστορίας της, αλλά και για τους πολλούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς που συναντώνται στα κτήρια που σώζονται εκεί, αποτελεί ένα ιδανικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο μάθημα. Κατά τον 19ο αιώνα η Κυπαρισσία είχε αναπτύξει αστική τάξη η οποία δημιούργησε πολλά εξαιρετικά κτήρια τα οποία ακόμα και σήμερα μαρτυρούν την καλαισθησία και τις δυτικές επιρροές που δέχονταν οι πολίτες της εποχής. Οι φοιτητές με την επίβλεψη των διδασκόντων καθηγητών θα αποτυπώσουν και θα αναλύσουν τις κατασκευαστικές τεχνικές σε επιλεγμένα σπίτια κυρίως του 19ου αιώνα και της Β' Ενετοκρατίας. Το μάθημα αυτό, του οποίου επικεφαλής είναι ο καθηγητής Κώστας Καραδήμας, προετοιμάζει τους αυριανούς αρχιτέκτονες για τις επεμβάσεις αποκατάστασης που απαιτούνται στα παραδοσιακά κτίσματα. Ο καθηγητής Κ. Καραδήμας με μια μεγάλη ομάδα καθηγητών, που πραγματικά αγαπούν τη δουλειά τους και θέλουν να ετοιμάσουν αυριανούς επιστήμονες με άρτια εκπαίδευση, προσφέρουν στους τυχερούς φοιτητές τους μια μοναδική εμπειρία με την επίσκεψή τους στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας αντί ενός συμβατικού μαθήματος εντός του Πολυτεχνείου. 

Ο στόχος και η υλοποίηση αυτού του εκπαιδευτικού τριημέρου είναι μια ακόμη πρωτοβουλία του Νίκου και της Τζίμας Ιμιρζιάδη, που με φορέα το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας και με διαρκείς και ποικίλες δράσεις αγωνίζονται για τη σωτηρία αυτού του μνημείου που είναι η Παλιά Πόλη. Μαζί με τον Κώστα Καραδήμα από τον Σεπτέμβρη του 2013 σχεδίαζαν και προετοίμαζαν αυτήν την επιλογή της Κυπαρισσίας για το συγκεκριμένο μάθημα. Για το σκοπό αυτό ο Κώστας Καραδήμας και η καθηγήτρια Ειρήνη Εφεσσίου σε ένα ταξίδι-αστραπή στην Κυπαρισσία στις 17/5 ξεναγήθηκαν στην Παλιά Πόλη από τον Νίκο και την Τζίμα Ιμιρζιάδη και επέλεξαν τα σπίτια που θα αποτελέσουν τα  αντικείμενα μελέτης των φοιτητών. Επιπλέον η Τζίμα Ιμιρζιάδη προσκλήθηκε από τους 2 καθηγητές για μια διάλεξη στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, στο 8ο εξάμηνο, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22/5 και προετοίμασε τους φοιτητές για το περιβάλλον και τα ιδιαίτερα σημεία του χώρου μέσα στον οποίο αναπτύχθηκαν τα υπό μελέτη κτήρια. Το μάθημα θα ολοκληρωθεί με την παράδοση των εργασιών των φοιτητών και ακολούθως θα γίνουν για το κοινό εκθέσεις παρουσίασης αυτών των εργασιών, οι οποίες θα πλαισιωθούν με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις και ομιλίες. Το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας ευχαριστεί τον Μπάμπη Μπακολιά, τον αρχιτέκτονα Αγγελή Πετρακόπουλο και τον Δημήτρη Παναγιωτακόπουλο (Ντουβίτσα) για τη βοήθειά τους».
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/38578-arxitektones-palia-poli

Δεν υπάρχουν σχόλια: