ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ξεκίνησε η ενεργοποίηση δικαιωμάτων επιδότησης


Ξεκίνησε η ενεργοποίηση δικαιωμάτων στη Μεσσηνία από την Ενωση και τη ΜΕΣΥΝΕΛ Α.Ε. (Μεσσηνιακοί Συνεταιρισμοί Ελαιολάδου).
Χθες πολύς κόσμος προσήλθε στην Καλαμάτα και σε άλλες περιοχές του νομού, όπου οι δύο φορείς ενεργοποιούσαν δικαιώματα. Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και η ημερομηνία για την ενεργοποίηση λήγει στις 15 Μαΐου, οι παραγωγοί σπεύδουν να κάνουν έγκαιρα τη δουλειά τους, για να μην είναι εκπρόθεσμοι και έχουν ποινή (1% ανά
ημέρα και έως τις 9 Ιουνίου).
Στα γραφεία της Ενωσης στην οδό Ιατροπούλου, χθες, προσήλθαν πολλοί παραγωγοί και υπήρχαν γκρίνιες, καθώς δεν υπήρχε οργάνωση και ο κόσμος στριμωχνόταν γύρω από τα γραφεία που είχαν στηθεί, για να εξυπηρετηθεί.
- Η Ενωση ενεργοποιεί δικαιώματα: Στην οδό Ιατροπούλου στην Καλαμάτα, στο Δημαρχείο του Κάμπου, στο Δημαρχείο Καρδαμύλης, στο ΚΕΠ Θουρίας, στο ΚΕΠ Αρφαρών, στο ΚΕΠ Αριος, στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας στα Γιαννιτσάνικα, στο Μελιγαλά, στους Γαργαλιάνους, στα Φιλιατρά, στην Πύλο, στην Κυπαρισσία, στο Κοπανάκι (στις αποθήκες της Ενωσης), στο ΚΕΠ Δωρίου, στη Μεσσήνη, στα ΚΕΠ Ανδρούσας, Αριστομένη, Κορώνης, Λογγάς, Πεταλιδίου και στην Κοινότητα Τρικόρφου.
Το τιμολόγιο που ανακοίνωσε η Ενωση είναι: Για δικαιώματα αξίας 200 - 500 ευρώ αμοιβή 30 ευρώ, για δικαιώματα 501 - 2.000 ευρώ αμοιβή 40 ευρώ, για δικαιώματα 2.001 - 5.000 ευρώ αμοιβή 70 ευρώ, για δικαιώματα 5.001 - 10.000 ευρώ αμοιβή 90 ευρώ, για δικαιώματα 10.001 και πάνω αμοιβή 120 ευρώ. Επισημαίνεται ότι η αμοιβή επιβαρύνεται με κόστος αποσφαλμάτωσης, όπως αναγράφεται στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης και αποδίδεται στο φορέα συντονισμού, το ΓΑΙΑ Επιχειρείν.
Η Ενωση με την επίδειξη του τιμολογίου προσφέρει έκπτωση 5% για αγορές αγροτικών εφοδίων μέχρι το τέλος του 2014.
- Η ΜΕΣΥΝΕΛ Α.Ε. ενεργοποιεί δικαιώματα: Στην Καλαμάτα (Αρτέμιδος 64, δίπλα στο ΚΤΕΛ), στη Μεσσήνη (απέναντι από το ΚΕΠ), στο Μελιγαλά (πλατεία Δημαρχείου), στο Κοπανάκι (στην κεντρική είσοδο του χωριού), στην Κυπαρισσία (απέναντι από τα δικαστήρια), στους Γαργαλιάνους (στον Αγροτικό Συνεταιρισμό), στην Πύλο (πλατεία Οικονομίδη), στο Χαρακοπιό (διασταύρωση των δρόμων προς Κορώνη και Χρυσοκελλαριά), στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Στέρνας και Ανδρούσας, στα ΚΕΠ Κάμπου, Καρδαμύλης, Θουρίας και Αρφαρών.
Η εταιρεία εφαρμόζει τον τιμοκατάλογο του ΓΑΙΑ Επιχειρείν, από 30 μέχρι και 185 ευρώ την αίτηση, ανάλογα με το ύψος της επιδότησης. Η ΜΕΣΥΝΕΛ προσφέρει πίστωση για το κόστος ενεργοποίησης με εκχώρηση της είσπραξης προς την Τράπεζα Πειραιώς κατά την καταβολή της επιδότησης.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/37114-energopoiisi-dikaiomawn-epidotisis

Δεν υπάρχουν σχόλια: