ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Τα Λελώνεια αναβίωσαν στα Φιλιατρά!

Με επιτυχία αναβίωσαν και φέτος τα "Λελώνεια" στα Φιλιατρά, στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. 
Οι εκδηλώσεις που έχουν τις ρίζες τους στο μακρινό παρελθόν και έχουν αναβιώσει από το 2007, με τη συμμετοχή αρκετών ιππέων με τα άλογά τους από την ευρύτερη περιοχή και με την υποστήριξη του Ιππικού Ομίλου Τριφυλίας. 
Παρουσία πλήθους κόσμου εχθές το πρωί τελέστηκε η θεία λειτουργία, με τον π.
Διονύσιο Καλογερόπουλο να αναφέρεται στον βίο του Αγίου Γεωργίου
Με το πέρας της λειτουργίας από την πλευρά των οργανωτών των εκδηλώσεων ο εκπαιδευτικός Γιάννης Σάκκουλας αναφέρθηκε στα "Λελώνεια", τονίζοντας ότι είναι εκδηλώσεις αφιερωμένες σε ένα γενναίο παλικάρι, τον Πανάγο Λελώνη από τα Φιλιατρά. Εναν νέο που συμμετείχε στις ιπποδρομίες που γίνονταν επί Τουρκοκρατίας ανήμερα του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή και πάντα κέρδιζε. 

Οι νίκες του είχαν εξοργίσει τους Τούρκους και έτσι του είχαν ζητήσει να μη συμμετέχει στους αγώνες, διαφορετικά θα τον σκότωναν. Αυτός όμως αψήφησε τις απειλές και όχι μόνο συμμετείχε, αλλά νίκησε για ακόμη μια φορά. Με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίστηκε να τον κρεμάσουν, όμως λίγο πριν η κρεμάλα σφίξει το λαιμό του η αγαπημένη του Λενιώ τον απελευθέρωσε - αλλά μετά από λίγο στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν έπεσαν σε μια λίμνη εκεί κοντά και πνίγηκαν. 

Από τότε στη μνήμη του οι ιππικοί αγώνες ονομάζονταν "Λελώνεια" - και ενώ είχαν σταματήσει για κάποιες δεκαετίες, αναβίωσαν και πάλι τα τελευταία 8 χρόνια, χάρη στις προσπάθειες του εκκλησιαστικού συμβουλίου, του ιερέα αλλά και των συλλόγων της περιοχής. 

Οι σημερινές ιππικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την παράδοση της σημαίας του Αγίου Γεωργίου στον ιππέα Θανάση Κυριακόπουλο που με το άλογο του Χρύσα και με τη συνοδεία αρκετών ακόμη ιππέων γύρισαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αφού επέστρεψαν και παρέδωσαν τη σημαία, έγινε ιππική παρέλαση και επιδείξεις. 

Αξίζει να σημείωσε ότι και φέτος πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις, και μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι δήμαρχοι Παναγιώτης Κατσίβελας και Ευστάθιος Ανδρινόπουλος.

Κ. Μπ. - eleftheriaonline 
http://filiatranet.blogspot.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: