ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Εκθεση του CERN στην Καλαμάτα

Εκθεση του CERN, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, θα φιλοξενηθεί στην Καλαμάτα με τη βοήθεια του δήμου, με απώτερο στόχο να γίνει μόνιμη. Αυτό τονίστηκε, χθες, σε συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και του δημοτικού συμβούλου - φυσικού και προέδρου του Ομίλου UNESCO Καλαμάτας Βασίλη Δικαιουλάκου, που αγωνίζεται για την εγκαθίδρυση της μόνιμης έκθεσης.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Δικαιουλάκο κι ενημέρωσε πως το CERN, που
βρίσκεται κοντά στη Γενεύη της Ελβετίας, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. 
«Το CERN έχει την ευθύνη μεγάλων πειραμάτων για τα μικροσωματίδια. Γίνεται προσπάθεια από το CERN για μεταφορά γνώσης σε διάφορες χώρες. Υπάρχει, μάλιστα, σχετική έκθεση στο Πήλιο», ανέφερε ο κ. Νίκας. Με τη συνεργασία του κ. Δικαιουλάκου γίνεται προεργασία από το Δήμο Καλαμάτας για να έρθει στην πόλη μας η έκθεση για τα πειράματα και τα επιστημονικά επιτεύγματα του CERN. «Είναι μια ευκαιρία να διαχυθεί η γνώση», παρατήρησε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως ο δήμος θα δώσει κάθε βοήθεια, ώστε να φιλοξενήσει αυτή την έκθεση, με σκοπό να γίνει μόνιμη.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, η έκθεση του CERN στην Καλαμάτα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική κοινότητα, θα γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις νεότερες εξελίξεις για τη δραστηριότητά του και την εξερεύνηση του κόσμου των μικροσωματιδίων και του ατόμου, θα αποτελέσει έναυσμα για τους 12.000 μαθητές και μαθήτριες του Δήμου Καλαμάτας να δουν τη Φυσική με άλλο πρίσμα, ιδίως στο γοητευτικό τομέα της εξερεύνησης των μυστικών της δομής της ύλης, θα επιβοηθήσει την αύξηση της επισκεψιμότητας της Καλαμάτας και θα βελτιώσει την επιστημονική ώσμωση μεταξύ CERN και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο δημοτικός σύμβουλος Β. Δικαιουλάκος τόνισε ότι οι ενέργειές του εντάσσονται στην προσπάθειά του να είναι ο Δήμος Καλαμάτας πρωτοπόρος στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία και στις επιστήμες. «Η προοπτική μιας μόνιμης έκθεσης του CERN στην Καλαμάτα θα βοηθήσει την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα με την παροχή γνώσεων, θα ευοδώσει τη διοργάνωση θερινών σεμιναρίων προάγοντας τον επιστημονικό και συνεδριακό τουρισμό, θα προσφέρει σε άνεργους Ελληνες επιστήμονες τη δυνατότητα απασχόλησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων», σημείωσε ο κ. Δικαιουλάκος.

Σύντομα αναμένονται στην Καλαμάτα τα στελέχη του CERN Μανώλης Τσεσμελής (με καταγωγή από τη μητέρα του από την Κορώνη) και Ρέι Λιούις, για να συζητήσουν με το δήμαρχο τις λεπτομέρειες διοργάνωσης της έκθεσης και να δουν από κοντά χώρους που ενδείκνυνται για τη φιλοξενία της.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/33194-cern-kalamata

Δεν υπάρχουν σχόλια: