ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Σπίτια στη μισή τιμή - 270.000 ακίνητα χωρίς αγοραστή

Πωλήσεις ακινήτων κάτω από το 50% των αντικειμενικών αξιών τους και στις "ακριβές" περιοχές
Εικόνα κατάρρευσης σχηματίζουν τα στοιχεία πωλήσεων ακινήτων το 2013. Μάλιστα, ούτε τα ακριβά προάστια της Αθήνας δεν ξέφυγαν από τη βαθιά κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια την αγορά ακινήτων.
Σε περιοχές όπως Μαρούσι, Κηφισιά, Εκάλη οι τιμές των προς πώληση ακινήτων έχουν πέσει ακόμη και στο 50% της αντικειμενικής τους αξίας.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την υπερπροσφορά σε σχέση με την ελάχιστη, λόγω κρίσης, ζήτηση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις, ανάλογα με την περιοχή, σε σχέση με τη διάθεση έχουν πέσει στο 3% με 11%.
Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς του μεσιτικού δικτύου, REMAX, στα Β. Προάστια και συγκεκριμένα στο Μαρούσι, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, τη Κηφισιά, τη Ν. Ερυθραία, την Εκάλη και τη Δροσιά, το 2013 πωλήθηκαν μόλις 591 ακίνητα σε αυτές τις περιοχές, αλλά αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση είναι ότι οι περισσότερες αγοραπωλησίες έγιναν είτε κάτω είτε στα επίπεδα των αντικειμενικών αξιών.
Την πρωτιά κρατά η Δροσιά, όπου το 61% των μεταβιβάσεων έγινε κάτω από τις τιμές που χρησιμοποιεί η εφορία για τον υπολογισμό των φόρων, ενώ στο Μαρούσι που έγιναν οι περισσότερες πωλήσεις (191 επί συνόλου 591), το 54% των συμβολαίων "έκλεισαν" κάτω από τις αντικειμενικές αξίες.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, ακόμα και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000, πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής. Πέραν των χαμηλών τιμών, ελάχιστα από τα προς πώληση ακίνητα βρίσκουν αγοραστές.
Σύμφωνα με τη REMAX, ανάλογα με την περιοχή, αλλάζει χέρια τελικά το 3% έως 11% του συνόλου των προς πώληση κατοικιών. Τα ακίνητα που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πωληθούν, είναι όσα προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε σταθμούς μετρό ή ΗΣΑΠ, σημειώνει η REMAX.
Συνοπτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας της REMAX, είναι τα εξής:
-στο Μαρούσι το 51% των πωλήσεων αφορά ακίνητα άνω των 20 ετών, στην Εκάλη το 69% και στην Κηφισιά το 59%.
-στο Μαρούσι το 59% των πωληθέντων κατοικιών είναι από 70 έως 120τμ, στα Βριλήσσια το 54%, στα Μελίσσια το 83% ενώ στην Κηφισιά το 50% αφορά κατοικίες άνω των 150τμ.
-οι περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι αισθητά υψηλότερες των πραγματικών είναι το Μαρούσι (το 53% των κατοικιών πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική), η Εκάλη (το 40%) και η Δροσιά (το 56%) ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι πωλήσεις κατοικιών κάτω από την αντικειμενική κυμαίνονται στο 28-37%.
-συγκριτικά με τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση, το ποσοστό των πωληθέντων είναι πολύ μικρό (από 3% έως 11%).
-οι πωλήσεις κάτω από την αντικειμενική αφορούν το 28%-61% των πωλήσεων.
-ακόμη και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 άρχισαν να πωλούνται κάτω από την αντικειμενική αξία.
Σύμφωνα επίσης με την 19η Οικονομική Συγκυρία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το απόθεμα των απούλητων κατοικιών κυμαίνεται μεταξύ 200.000 και 270.000 πανελλαδικά.
Με βάση την έρευνα του Πανεπιστημίου, το 87% των ειδικών της αγοράς ακινήτων εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει από ένα έως τρία χρόνια ακόμη, ενώ το 50% τοποθετεί τη διάρκεια της κρίσης μεταξύ δύο και τριών ετών.
Επίσης, το 88,4% των ειδικών της κτηματαγοράς θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν μειωθεί σε σχέση με έξι μήνες πριν. Ωστόσο, το 83% θεωρεί ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν εκ νέου κατά τους επόμενους έξι μήνες. Τέλος, το 61% αναμένει χαμηλότερη ζήτηση το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 10% αναμένει αύξηση των αγοραπωλησιών.


Περισσότερα στο http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: