ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Φιλιατρινό Φράγμα: Από τις 27 Νοεμβρίου έχουν σταματήσει οι εργασίες!

Από τις 27 Νοεμβρίου έχουν σταματήσει οι εργασίες στο υπό κατασκευή Φιλιατρινό Φράγμα στους Χριστιάνους Τριφυλίας.
Για τον λόγο αυτό αυτοψία - επίσκεψη πραγματοποίησε εχθές στην περιοχή, ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Πετράκος, με σκοπό να ενημερωθεί για τους λόγους που το έργο δεν προχωρά.

Ο κ. Πετράκος μιλώντας στο filiatranet, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την διακοπή των εργασιών από τις 27 Νοεμβρίου, σε ένα έργο το οποίο σε μεγάλο μέρος του έχει εκτελεστεί, με τις βασικές ευθύνες να βρίσκονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, καθώς δεν έχει σταλεί απάντηση σε έγγραφο του αναδόχου από τις 8 Οκτωβρίου. 

Με αυτή τη λογική τόνισε, υπάρχει κίνδυνος να γίνουν τα ίδια όπως με το Ρωμανού - Γαργαλιάνοι, αλλά και επιπλέον με διπλάσιο κόστος. Είναι άσχημο ένα τόσο σημαντικό έργο για την Αγροτική Ανάπτυξη της περιοχής, να παρουσιάζει τόσο σημαντικές καθυστερήσεις.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του εργοταξιακού γραφείου Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος εξήγησε ότι η διακοπή οφείλεται στην μη έγκριση του 4ου Ανακεφαλαιωτικού πίνακα, ο οποίος περιλαμβάνει εκτελεσμένες εργασίες και μίας τεχνικής πρότασης που έχουμε υποβάλλει για αλλαγή του ανάντη μανδύα στεγάνωσης. Είμαστε σε αναμονή και περιμένουμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες αμέσως μόλις εγκριθεί. 

Ο πίνακας αυτός συμπεριλαμβάνει τις εργασίες αποφυγής κινδύνου λόγω καταπτώσεων που έγιναν στην επαρχιακή οδό και την αλλαγή - τροποποίηση του ανάντη μανδύα από μεμβράνη. Τέλος ξεκαθάρισε ότι η εταιρία θέλει να ολοκληρώσει το έργο, ώστε να παραδοθεί όσο πιο ασφαλές γίνεται.

 Δείτε το βίντεο στο  http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: