ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΠΛΑΤΗ: ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ (ΦΩΤΟ)

 Συνεχίζοντας την προσπάθεια για την καλυτέρευση τις εικόνας του χωριού μας, έχουμε βάλει δύο νέους στόχους. Την ίδρυση παιδότοπου και βιβλιοθήκης, στο χώρο του σχολείου. Από την πρώτη στιγμή, η ιδέα βρήκε αρκετούς ανταποκριτές που ήδη μας έχουνε χαρίσει αρκετά πράγματα. Κάποια από αυτά είναι. 150 βιβλία, 5 εγκυκλοπαίδειες, στερεοφωνικό, τηλεόραση, ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού 10 φέτες, κουρτίνες. Εδώ αξίζει να αναφέρω ότι όλα τα πράγματα τα έφερε από την Αθήνα εθελοντής. Τους ευχαριστούμε όλους για τη βοήθεια τους που είναι πολύτιμη. Εκτός όμως από αυτά θα χρειαστούμε ακόμα.             
               
  Για τη βιβλιοθήκη: Επιπλέον βιβλία διαφόρων κατηγοριών, όπως παιδικά, εφηβικά, αλλά και για μεγάλους, λογοτεχνικά, χριστιανικά, μυθιστορήματα, ιστορικά, κ.α.                                  
   Για τον παιδότοπο: παιχνίδια επιτραπέζια, μαγνητικά, ρακέτες, μπάλες διάφορες, είδη ζωγραφικής, κ.α. Επιπλέον θα χρειαστούμε χαλιά ή μοκέτες, για να μην έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τα πλακάκια.. 
  Γι αυτό σας καλούμε όποιος μπορεί ας μας ενισχύσει για το καλό του χωριού μας. Παράκληση, τα είδη να είναι σε καλή κατάσταση. Όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο τηλ. 6947840376 ή στο email του blog. Ο στόχος μας είναι το Πάσχα να καταφέρουμε να τα λειτουργήσουμε. 
  Δείτε παρακάτω μερικές φώτο από τα είδη που μας έχουνε προσφέρει.







TASOSPLATI. 9/1/2014


Δεν υπάρχουν σχόλια: