ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Στουρνάρας: "Όχι" σε κούρεμα χρέους. Μείωση του φόρου στο πετρέλαιο αν...

Το ενδεχόμενο "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, απέκλεισε ο Γ. Στουρνάρας, λέγοντας ότι δεν θα το δεχθούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Προανήγγειλε μείωση εργοδοτικών εισφορών. Τι είπε για τον φόρο στο πετρέλαιο
Ανοικτό άφησε, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, το ενδεχόμενο να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, υπό την αίρεση, όμως, του περιορισμού της φοροδιαφυγής.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών συνέστησε λίγη υπομονή στους πολίτες και υποστήριξε ότι, αν και δεν μπορούν να υπάρξουν γενικευμένες μειώσεις φόρων,
«εάν μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό καύσιμο, τότε θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης».
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα επανέλθει εφέτος στο 23%, ενώ θα επιδιωχθεί να διατηρηθεί στο 13% και τα επόμενα χρόνια.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες αναμένεται να επαναρχίσουν το προσεχές διάστημα, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει πολιτικός κίνδυνος, διότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για τη λήψη μέτρων. Σημείωσε δε, ότι δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου (σ.σ. στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο, η συμφωνία για την έγκριση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή πλευρά, μετατίθεται για το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα, οι δύο δόσεις - 1,8 δισ. ευρώ η κάθε μια, σύνολο 3,6 δισ. ευρώ - από το ΔΝΤ, αναμένεται να εγκριθούν από το Ταμείο στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου).
Έρχεται μείωση εργοδοτικών εισφορών
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο θέμα της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, επισημαίνοντας πως αυτό θα προχωρήσει και ότι από την κυβέρνηση έχουν προταθεί ισοδύναμα μέτρα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το καθαρό κόστος είναι αρκετά χαμηλότερο από ό,τι αρχικά υπολογίζονταν - περίπου το μισό - και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί γρηγορότερα και «ίσως από την αρχή».
Έτσι, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της εφάπαξ μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, που υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος 400 - 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, υποστήριξε ότι ο νέος φόρος ακινήτων για το 2014 «είναι ελαφρύτερος από το προηγούμενο σύστημα».
Για το χρέος και τα μέτρα για την ελάφρυνσή του, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα δεχόταν «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί μείωσή του.
Ο υπουργός Οικονομικών, άφησε, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο, η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών να πραγματοποιηθεί στις σημερινές τιμές και όχι στις προκαθορισμένες. «Ετοιμάζουμε νομοσχέδιο για να μπορούμε να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες, εφόσον αυτό χρειάζεται» δήλωσε, και πρόσθεσε ότι «περιμένουμε τα αποτελέσματα των stress tests για να δούμε τι χρειάζεται».
Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών μπορεί να γίνει ακόμα και στις σημερινές τιμές των μετοχών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «δεν αποκλείεται να γίνει και στις σημερινές τιμές».
Ενώ, ερωτηθείς εάν φοβάται το ενδεχόμενο διεξαγωγής ειδικού δικαστηρίου για το θέμα αυτό, απάντησε «θα αστειεύεστε» και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και με εντιμότητα».
Ο κ. Στουρνάρας, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη», ενώ παρείχε εκ νέου στήριξη στην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασία Σακελλαρίου, σημειώνοντας ότι «έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, αλλά και στην κ. Σακελλαρίου».
Τα σενάρια για τον διάδοχο του Προβόπουλου
Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει από τον Μάιο τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «δίνω μία μάχη σήμερα για την οικονομία. Με ενδιαφέρει το σήμερα και η μάχη αυτή θα είναι μακρά. Δεν σκέφτομαι το αύριο».
Και πρόσθεσε ότι «δεν με αφορούν αυτά τα σενάρια. Δεν τα σκέφτομαι καθόλου». Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «άριστη» τη σχέση του, τόσο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και με τους βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ανέφερε δε, ότι οι βουλευτές δεν έχουν πρόβλημα με τον ίδιο και η κριτική δεν αφορά τον υπουργό Οικονομικών.
Σημείωσε, πάντως, ότι δεν απαξιώνει την κριτική που ασκείται, αλλά, όπως δήλωσε, «σημασία έχει το συνολικό έργο» και η «η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος». Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά από το 2001 είμαστε πάνω από τους στόχους. Φαίνεται ότι κάτι γίνεται. Εάν συνεχίσουμε έτσι, τότε η βελτίωση των αριθμών θα μεταφραστεί και σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...