ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Πλησιάζει το τέλος του περίφημου... γκισέ

Είδος… υπό εξαφάνιση τείνει να γίνει ο περίφημος γκισές σε εφορίες αλλά και τράπεζες, καθώς οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται από εδώ και στο εξής κυρίως ή και αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Η πρόσφατη εγκύκλιος που εξέδωσε ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρης αναφέρει ότι η καταβολή των φόρων και των λοιπών δημοσίων εσόδων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας διενεργείται σε πιστωτικά ιδρύματα ή στα ΕΛΤΑ, με τη χρήση κωδικού πληρωμής.

Ουσιαστικά δηλαδή καταργεί το γκισέ στις εφορίες, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορήσει το
σύστημα, επιτρέποντας παράλληλα στους εφοριακούς να πραγματοποιούν περισσότερες διασταυρώσεις και ελέγχους. Την ίδια στιγμή όμως, και οι ίδιες οι τράπεζες επιδιώκουν σταθερά να αποθαρρύνουν τους πελάτες τους από το να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στα καταστήματα, προωθώντας αντ’ αυτών τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Καθώς μάλιστα, μετά και τις συγχωνεύσεις και ανακατατάξεις των τελευταίων μηνών τα τραπεζικά καταστήματα -και οι εργαζόμενοι σε αυτά μειώνονται σταθερά- επιδίωξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι να στρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες στα εναλλακτικά δίκτυα. Και αυτό γιατί οι συναλλαγές στον τραπεζικό γκισέ κοστίζουν περισσότερο, παρά τις υψηλές προμήθειες με τις οποίες επιβαρύνονται. «Σύμμαχος» των τραπεζών -αλλά και της εφορίας- στην προσπάθεια αυτή είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και η εξοικείωση των συναλλασσόμενων με τις νέες τεχνολογίες.
«Απόβαση» στην κινητή
Για παράδειγμα, οι τράπεζες έχουν κάνει «απόβαση» στην κινητή τηλεφωνία, αναπτύσσοντας εξειδικευμένες εφαρμογές για λειτουργικά συστήματα iOS και Android, ώστε να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τους πελάτες τους αλλά και να ενσωματώσουν περισσότερες και πιο καινοτόμους υπηρεσίες. Στις υπηρεσίες αυτές προστίθενται πλέον και οι πληρωμές που μέχρι πρότινος γίνονταν στο γκισέ των εφοριών.
Μεταξύ άλλων δηλαδή, οι υπηρεσίες νέας γενιάς επιτρέπουν σε όσους έχουν κινητό τηλέφωνο να μεταφέρουν με το πάτημα ενός πλήκτρου χρήματα από λογαριασμό σε λογαριασμό ή να πληρώνουν οφειλές σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες.
Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να έχουν άμεση πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο των μετοχών τους, να ενημερώνονται για την πορεία του Χρηματιστηρίου σε πραγματικό χρόνο και να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες.
Τέλος, οι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου μπορούν άμεσα και όλο το 24ωρο να υποβάλλουν αιτήσεις για δάνεια, πιστωτικές κάρτες, έκδοση μπλοκ επιταγών και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες.
Μάλιστα, οι «έξυπνες τηλεοράσεις» που ενσωματώνουν λειτουργικό σύστημα αντίστοιχο των κινητών τηλεφώνων έχουν ανοίξει το δόμο για τραπεζικές συναλλαγές από την οθόνη του τηλεοπτικού δέκτη.
Και ανέπαφες συναλλαγές
Αντίστοιχης λογικής είναι οι «ανέπαφες συναλλαγές» μέσω πιστωτικών καρτών, οι οποίες φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τα μετρητά σε μικροπληρωμές. Έτσι, οι τράπεζες επιδιώκουν να δώσουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να μειώσουν τις συναλλαγές σε μετρητά, εξοικονομώντας χρόνο σε καθημερινές αγορές, όπως για παράδειγμα αγορές καφέ, εφημερίδας ή και εισιτηρίων.
Όφελος σε αυτή την περίπτωση έχει πάντως και η εφορία, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυτού του τύπου καταγράφονται πλήρως και δεν υπάρχει δυνατότητα φοροδιαφυγής.
Αυτή τη στιγμή, οι ανέπαφες συναλλαγές βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο στην Ελλάδα, σύντομα θα τις δούμε να επεκτείνονται καθώς η νέα τεχνολογία είναι ιδανική για πληρωμές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε πάρκινγκ, κινηματογράφους, θέατρα, μικρά καφέ και fast foods.
Πηγή in.gr
ΑΠΟ http://www.best-tv.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...