ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Δεν κηρύσσεται ο Δήμος Τριφυλίας σε έκτακτη ανάγκη!

Αρνητικά απάντησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο αίτημα του Δήμου Τριφυλίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για κήρυξή του σε έκτακτη ανάγκη εξαιτίας της θεομηνίας και των πλημμυρών που προκάλεσαν τεράστια προβλήματα. 

Όπως σημειώνεται, «η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των ειδικότερων νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικών με την υποβολή αποζημιώσεων και δανείων σε πληγέντες». 


Τονίζεται, δε, πως τα αιτήματα της Περιφέρειας για Δήμους συνδέονται κυρίως με καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες και την εκ των υστέρων αποκατάσταση των ζημιών σε υδατοστρώματα και οδικό δίκτυο και όχι με το μέγεθος της κινητοποίησης δυναμικού και μέσων πλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες για τον άμεσο περιορισμό των επιπτώσεων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών». 

Θυμίζουμε πως νύχτες– κόλαση και εφιαλτικές μέρες έζησαν οι κάτοικοι της Τριφυλίας από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή προκαλώντας πολλά και σοβαρά προβλήματα σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. 

Περισσότερα από 40 σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, διακόπηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κυπαρισσίας – Φιλιατρών, στο ύψος της Τερψιθέας, η οποία και εξετράπη μέσω της Σπηλιάς, κλείσανε δρόμοι σε οικισμούς αλλά μέσα στην πόλη, και το τμήμα της εθνικής οδού από την Κυπαρισσία μέχρι το Καλό Νερό γέμισε λασπόνερα, χώματα και πέτρες. Σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο πλημμύρισαν δρόμοι και προκλήθηκαν ζημιές στο οδόστρωμα, ενώ αδιάβατοι έγιναν οι αγροτικοί δρόμοι. 

Σημειώνεται πως οι Δήμοι για τους οποίους είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα είναι οι: Σπάρτης, Τριφυλίας, Γορτυνίας, Ανατολικής Μάνης, Κορινθίων, Βέλου – Βόχας, Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων και Σικυώνων.


tharrosnews.gr 
http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: