ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Κατά 52% μειώθηκαν φέτος οι καταστροφές από τις φωτιές!


Σε πανηγυρικό τόνο πραγματοποιήθηκε φέτος η τελετή λήξης της Πυροσβεστικής Περιόδου στην Ελευσίνα όπου εδρεύει η Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Και
αυτό γιατί φέτος τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών ήταν εντυπωσιακά καθώς μειώθηκαν κατά 52% οι ζημιές από τις φωτιές.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Σωτήριος Γεωργακόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης.
Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος είπε μεταξύ άλλων:
«Μέσα στον μεγάλο αριθμό, στην πληθώρα των αποστολών, επιχειρησιακών και μη, που η Πολεμική μας Αεροπορία αναλαμβάνει, η πυρόσβεση αποτελεί μέρος της σημαντικής κοινωνικής της αποστολής.
Μίας προσφοράς η οποία εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας, της σιγουριάς που κάθε Έλληνας πολίτης αισθάνεται ώστε να μπορεί απερίσπαστα να συνεχίζει το ειρηνικό και δημιουργικό του έργο. Και η εποχή αυτό το ζητά ακόμα περισσότερο από πριν. Η ελληνική κοινωνία παρά τις δυσκολίες που μας κληροδότησε το παρελθόν, πρέπει πάνω από όλα να νιώθει ασφαλής και σίγουρη.
Και αυτό το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς το εγγυώνται συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».
Ο υπουργός Άμυνας σχολιάζοντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο επιχειρεί το Πεντάγωνο τόνισε ότι αυτή “η προσπάθεια αυτή τελεσφορεί κάτω από αναμφίβολα δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Συνθήκες οι οποίες έχουν αντίκτυπο τόσο στο ατομικό εισόδημα, όσο και στις δυνατότητες συντήρησης και διαθεσιμότητας των μέσων.
Θέλω να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες, την αναγνώριση και τον δημόσιο έπαινο της Κυβέρνησης».
Και βέβαια δεν σημαίνει ότι με το τέλος της Πυροσβεστικής περιόδου ξεκινάει η ξεκούραση καθώς όπως επεσήμανε και ο Δ. Αβραμόπουλος «Τώρα ξεκινά μια περίοδος προετοιμασίας για την επόμενη χρονιά τόσο για τα στελέχη όσο και για τα μέσα».
Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας τόνισε με πολύ υπερηφάνεια ότι «στην περίοδο αυτή κατορθώθηκε να μειωθούν κατά περίπου 52% οι εκτάσεις οι οποίες αποτεφρώθηκαν, κάηκαν, και αυτό χωρίς να έχουμε σημαντικά μικρότερο αριθμό πυρκαγιών.
Θα μπορούσε ίσως κάποιος δύσπιστος να πει αυτό ίσως σημαίνει ότι τον προηγούμενο χρόνο το 2012 ήταν μια πολύ κακή χρονιά. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό το οποίο όλοι μαζί πετύχαμε αυτό τον χρόνο είναι η μείωση κατά πάνω από 50% των καταστροφών και συγκριτικά με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι κάτι έγινε με εξαιρετικά καλό τρόπο».
Πώς έγινε αυτό;
Η επιτυχία αυτή όπως είπε ο κ. Δένδιας οφείλεται στο ότι:
«Το πρώτο είναι, από την πλευρά της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, η χρήση μετά από τρία χρόνια των ελικοπτέρων της. Αυτό βοήθησε στο να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της πυρκαγιάς από τον συντονιστή από ψηλά και επίσης βοήθησε να μεταφέρεται προσωπικό με τα Super Puma άμεσα, μέσα σε 10 ή σε 20 λεπτά από το χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Έτσι είχαμε πολύ μικρό χρόνο.
Χρησιμοποιήθηκαν επίσης 110 μοτοσικλέτες οι οποίες υπήρχαν ήδη, ώστε να υπάρχει εποπτεία των δασών αλλά και για να μην δυσκολεύονται να βρουν τη βέλτιστη πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία πήγαιναν να επιχειρήσουν για δασοπυρόσβεση.

Υπήρξε κάτι ακόμα πιο απλούστερο, η σύνδεση με την ηλεκτρονική βάση των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπορεί κανείς να έχει στοιχεία για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής της πυρκαγιάς. Και έτσι να καταλήγει σε γρήγορα συμπεράσματα για το ποιος πιθανότατα θα ήταν ο εμπρηστής και να έχουμε διπλασιάσει, τις συλλήψεις των εμπρηστών.
Ακόμη, υπήρξε κάτι το οποίο αφορά απολύτως τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και για το οποίο οφείλω και επί της ουσίας να ευχαριστήσω τον υπουργό τον κ. Αβραμόπουλο και δια αυτού όλες και όλους εσάς: Μια στενότατη συνεργασία η οποία επέτρεψε εποπτεία όλων των επικίνδυνων περιοχών της χώρας, έγκαιρη ειδοποίηση και κατά συνέπεια έγκαιρη επέμβαση».
Ο κ. Δένδιας στάθηκε και στη διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών αεροσκαφών που υπήρχε φέτος:
«Οφείλω θερμότατα να ευχαριστήσω τους ιπτάμενους των μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας διότι γνωρίζω τις δυσχερέστατες συνθήκες στις οποίες επιχειρούν. Πραγματικά στα αεροσκάφη αυτά ή τουλάχιστον σε έναν τύπο από αυτούς, ο δείκτης βλαβών είναι τέτοιος που μου επιβάλει να αποκαλυφθώ με σεβασμό μπροστά στους ανθρώπους οι οποίοι πετούν με αυτά τα αεροπλάνα και παρέχουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στο κοινωνικό σύνολο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: