ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Τριφυλία: Εξαιρετική χρονιά για τους αμπελώνες!

Οι αμπελώνες της Τριφυλίας αποτελούν ένα πρωτοποριακό κλάδο του πρωτογενή τομέα για την περιοχή συμβάλλοντας καθοριστικά στην τοπική οικονομία και εξάγοντας φημισμένα κρασιά στην Ευρώπη δημιουργώντας συνθήκες νέων αγορών για τα προιόντα του τόπου μας.

Επίσκεψη σε αμπελοκαλλιέργειες της Τριφυλίας έκανε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Παρασκευόπουλος ο οποίος από τη περιοχή των Χριστιάνων και της Πλάτης τόνισε η ζώνη καλλιέργειες εκτείνεται νότια της Κυπαρισσίας, ανατολικά των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων φτάνοντας ως τη Χώρα, καταλαμβάνοντας έκταση 10.000 περίπου στρεμμάτων. 
Πρόσθεσε ότι αναδεικνύονται εξαιρετικά κρασιά με αρώματα τα οποία διεθνώς είναι γνωστά όπως έπραξε η Κομισιόν εμφανίζοντας ω πρότυπο τα κρασιά μας. 
Συμπλήρωσε ότι η παραγωγή αυτή την εποχή αφορά τις ποικιλίες καμπερνέ σοβινίο, φιλέρι, ροδίτη και άλλα με εξαιρετική πρώτη ύλη και αυτό οφείλεται στο μεράκι των καλλιεργητών της περιοχής αλλά και στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας. 

ΒΟΗΘΑ Η ΒΙΟΠΙΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Επισήμανε επίσης ότι δεν υπάρχουν προσβολές από έντονα με το μικροκλίμα της περιοχής στον ορεινό όγκο να είναι ιδανικό για την ανάπτυξη των αμπελώνων. Ο αρδευόμενος αμπελώνας που επισκέφθηκε τόνισε ότι αποδίδει εξαιρετικής ποιότητα κρασιά με μεθοδικότητα προσαρμοσμένη στις σύγχρονες τεχνικές και συνδέεται με την βιοπικοιλότητα της περιοχής. 

Σε ότι αφορά την φετινή παραγωγή αναμένεται αναμένεται ελαφρώς μειωμένη από πέρσι με την εκτίμηση να ανέρχεται στους 7.500 με 8.000 τόνους συνολικά με διακυμάνσεις ανάλογα με την περιοχή, χωρίς όμως ιδιαίτερες αποκλίσεις.

ΠΗΓΗ radio936
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.