ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

ME EΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΚΑΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟΤΕΧΝΕΙΟ

ΜΕ την παρουσία δεκάδων επισκεπτών αναβίωσε στον υπαίθριο χώρο του Τρενοτρεχνείου για πρώτη φορά στη Κυπαρισσία, το Αλώνισμα και παραγωγή αλευριού από σιτάρι με παραδοσιακό τρόπο από τον Σύλλογο Φιλιατρινών Γυναικών και τη συμβολή μουσικού συγκροτήματος με αγροτικά τραγούδια.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με αναφορά του Νίκου Καλογερόπουλου στο δρώμενο αναφέροντας αποσπάσματα από τη προφητική ταινία 'Μάθε παιδί μου γράμματα' αλλά και το μενού εκδηλώσεων που ακολουθούν. 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλιατρινών Γυναικών Ελένη Μακρή συγκινήθηκε από τη παρουσία
του κόσμου λέγοντας ότι πλέον Κυπαρισσία και Φιλιατρά είναι ένα, πάυοντας τις διαχωριστικές γραμμές αφού μοναδικός στόχος έιναι ο πολιτισμός με ανάδειξη των αξιών του παραδοσιακού Ελληνισμού. Μίλησε για το αeώνισμα που ξεκίνησε προ 3ετίας στα Φιλιατρά και σε κοινοτικά διαμερίσματα ενώ ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες των αλόγων που ήρθαν από τα Φιλιατρά και ιδίως τον Πέτρο Νικολόπουλο που έσπειρε και θέρισε για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα αλλά και τον λαογράφο, ποιητή Στάθη Κακούτη. Πρόσθεσε ότι οι εκδηλώσεις αναλύουν τόσο την αξία του θερίσματος μέχρι τη τελική συγκομιδή και το άλεσμα το οποίο παρουσίασε με τις γυναίκες του Συλλόγου και τη βοήθεια της πέτρας και του κοσκινίσματος....Αργότερα ακολούθησε το αλώνισμα από τα άλογα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κεράσματα. Ιδιαίτερη αξία είχε η μουσική συνοδεία με λαούτι, ντέφι και όργανα από τους Μπουζαίους που διατηρούν τις ρίζες τους στις παλιές εποχές οι οποίοι τραγούδησαν για το αλώνισμα και το θέρισμα με παραδοσιακά τραγούδια γύρω από το αλώνι. 
ΑΠΟ http://kyparissiotis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη