ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά: Ρύθμιση όλων των πυροδανείων ζητεί το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

"Το υπουργείο να προχωρήσει σε ρύθμιση όλων των πυροδανείων, δηλαδή των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο και αυτών που έχουν την εγγύηση του δανειολήπτη, επίσης και αυτών που έχουν καταγγελθεί, σύμφωνα με τις προτάσεις των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών, ώστε οι επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες και να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο".
Αυτό ζητεί σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Μανιάτης στην επιστολή του τονίζει ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των πυροδανείων και ότι οι
επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία θα είναι τεράστιες αν δεν γίνει ρύθμιση των δανείων. Υπενθυμίζουμε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει στο τέλος Ιουνίου να καταβάλουν την πρώτη δόση των πυροδανείων. Αναλυτικά η επιστολή προς τον πρωθυπουργό έχει ως εξής:
"Σε συνέχεια της κοινής επιστολής των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών προς τον υπουργό Οικονομικών, επανερχόμαστε στο θέμα που αφορά τις ρυθμίσεις που απαιτούνται να υιοθετηθούν για τα πυρόπληκτα δάνεια. Αυτονόητο είναι ότι στην ρύθμιση πρέπει να συμπεριληφθούν εγγυημένα και μη εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και δάνεια που έχουν καταγγελθεί.
Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών την συγκρότηση τριμερούς οργάνου (από το Ελληνικό Δημόσιο, τις τράπεζες και τα Επιμελητήρια) για ριζική λύση του προβλήματος. Ωστόσο προέβη, αιφνιδιαστικά, στην κατάθεση της τροπολογίας 478/19-4-2013, που ψηφίστηκε όπως 25/4/2013 (νόμος 4151/2013, άρθρο 20). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ριζική ανατροπή του ισχύοντος νομικού πλαισίου, αφού παραδίδει στην κρίση των τραπεζών την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών, αλλά και του συνόλου των συμφερόντων και δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγυητή, με συνέπεια να είναι μέγας κίνδυνος να κλείσουν και να αφανιστούν όλοι οι δανειολήπτες επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες των πυρόπληκτων νομών.
Τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών ζητούν "την επαναφορά του καταργηθέντος νομικού καθεστώτος (άρθρο 58 ν.4075/2012) και την έναρξη του θεσμικού διαλόγου όπως είχε υποσχεθεί".
Ζητούμε να προβείτε:
- Στην επαναφορά του καταργηθέντος νομικού καθεστώτος (άρθρο 58 ν.4075/2012) και στην έναρξη του διαλόγου που υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί.
- Στην άμεση κατάργηση του άρθρου 20 του ν.4151/2013 που αφορά τα εγγυημένα από το Δημόσιο πυρόπληκτα δάνεια.
- Στην εξέταση της περίπτωσης, όπου το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε στην κατάθεση της τροπολογίας που συμπεριελάμβανε την παράγραφο 4, του άρθρου 20, του ν.4151/2013 και δεν εξαίρεσε από αυτήν τα ήδη χορηγημένα πυρόπληκτα δάνεια.
Δεδομένου ότι οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις στους πυρόπληκτους νομούς έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, που πλήττει την Ελλάδα από την υιοθέτηση του μνημονίου, και ότι οι επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2007 προχώρησαν στις δανειακές συμβάσεις λίγο πριν την κρίση, προς τούτο προτείνουμε τα κάτωθι:
Το υπουργείο να προχωρήσει σε ρύθμιση όλων των δανείων, δηλαδή των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο και αυτών που έχουν την εγγύηση του δανειολήπτη, επίσης και αυτών που έχουν καταγγελθεί, σύμφωνα με τις προτάσεις των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών, ώστε οι επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες και να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο.
Πρέπει να σκεφτούμε:
α) Ποια θα είναι η απώλεια από την φορολογία του Δημοσίου σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις οδηγηθούν στο κλείσιμο;
β) Πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν σε περίπτωση που κλείσουν οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει πυρόπληκτα δάνεια;
Κατόπιν των ανωτέρω, τα υποβαλλόμενα αιτήματα των πυρόπληκτων νομών για ευνοϊκές ρυθμίσεις, στόχο έχουν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην δυσμενή οικονομική συγκυρία, στην οποία βρέθηκαν λόγω της μεγάλης φυσικής καταστροφής και όχι να μετατραπούν σε μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
 Με την βεβαιότητα ότι θα επιληφθείτε του θέματος, ο ίδιος προσωπικά, σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων". 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epimelitiria/item/26747-rythmisi-pyrodaneia-epimelitirio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...