ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

102 χρονών ο Ξενοφών Λίτσας - Zει σήμερα στη Βάλτα Τριφυλίας

Γεννημένος στις 15 Αυγούστου του 1911, ο Ξενοφών Λίτσας στα 102 του χρόνια ζει σήμερα στη Βάλτα Τριφυλίας. Εχοντας στις πλάτες του περισσότερο από έναν αιώνα και έχοντας ζήσει πολλές σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας αυτής της χώρας, είναι ίσως ο γηραιότερος άνθρωπος στη Μεσσηνία. Τον συναντήσαμε μια ηλιόλουστη μέρα του χειμώνα στο χωριό του, όπου έχοντας ντυθεί καλά απολάμβανε τη ζεστασιά του ήλιου καθισμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του. 

Με μνήμη που θα τη ζήλευαν πολλοί νεότεροί του, μας μίλησε για  διάφορες στιγμές της ζωής του. Μας διηγήθηκε ότι γεννήθηκε στη Βερεστιά, που είναι πάνω από τη Μεταξάδα. Παντρεύτηκε το 1940 και έκανε 5 παιδιά. Στο χωριό του μας είπε
ότι είχαν πρόβατα κι έσπερναν τα χωράφια για να μπορέσουν να ζήσουν. Οταν παντρεύτηκε αποφάσισαν με τη γυναίκα του να φύγουν από το χωριό και πήγαν στη Χώρα, όπου καλλιεργούσαν χωράφια μισακά, μέχρι να εγκατασταθούν στην Παλιοβάλταόπου είχαν σταφίδες και σπίτι.
Μας είπε και για τη συμμετοχή του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στο Τεπελένι, από τον Αύγουστο του 1940 μέχρι το Μάιο. Τα πράγματα, λέει, ήταν δύσκολα καθώς το χιόνι ήταν μέχρι εκεί πάνω κι έκανε πολύ κρύο. Ακολούθησε η Κατοχή και τότε «μόνο όποιος είχε χωράφια έσπερνε και μπορούσε να ζήσει». Θυμάται όμως χαρακτηριστικά πως ειδικά το 1943 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Αν και είχαν σπείρει τα χωράφια, λόγω ξηρασίας τα σπαρτά δεν έγιναν - έκαναν μόλις 500 οκάδες στάρι, μας είπε. 
Τα επόμενα χρόνια ο Ξενοφών Λίτσας καλλιεργούσε σταφίδες μισακές κι αργότερα τις αγόρασε. 
Οταν τον ρωτήσαμε αν σήμερα κατά τη γνώμη του είναι δύσκολα τα πράγματα, αναρωτήθηκε «γιατί, έχουμε πόλεμο;» και συμπλήρωσε: «Τότε οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με κόσμο που αγωνιζόταν. Πήγαινε στα χωράφια με τα πόδια και τα γαϊδούρια. Σήμερα από το δρόμο 2-3 άνθρωποι περνάνε μόνο με τα πόδια, όλοι οι υπόλοιποι περνάνε με τα αυτοκίνητά τους. Λένε ότι δεν περνάνε καλά... Τώρα δεν περνάνε καλά; Οπου και να πάει κανείς, πάει με το αυτοκίνητο. Και λεφτά υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να δουλεύεις, αλλιώς πώς θα βγάλεις τα λεφτά».
Τον ρωτήσαμε έπειτα αν υπάρχει κάποιο μυστικό για να ζήσει κάποιος πολλά χρόνια. «Δεν υπάρχει», μας απάντησε - ενώ ρωτώντας τον για τη διατροφή του, μας είπε ότι επειδή είχε ενοχλήσεις με το στομάχι του προτιμούσε τα βραστά κι έπινε ελάχιστο κρασί, ενώ δεν κάπνιζε ποτέ. 
Για τους νέους πάντως μας είπε πως «όποιος προσέχει, κοιτάει τη δουλειά του και δεν καπνίζει, μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια». Ετσι κι αλλιώς η γενική συμβουλή του είναι «να κοιτάνε τις δουλειές τους, σε ό,τι είναι ο καθένας απασχολημένος».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ