ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Κίνδυνος θάνατος τα μαγκάλια - Τι πρέπει να ξέρετε

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στη χώρα μας μετράμε ήδη 3 νεκρούς από αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από μαγκάλια. Ο γιατρός Σωτήρης Αδαμίδης εξηγεί στο Newsit πόσο επικίνδυνο είναι το μονοξείδιο του άνθρακα που εκλύουν τα μαγκάλια το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Ποια συμπτώματα να προσέξετε, τι να γνωρίζετε.

Η 13χρονη που έχασε τη ζωή της από το μαγκάλι στην Ξηροκρηνη της Θεσσαλονίκης δεν είναι το πρώτο θύμα της οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας στο να ανάβουν μαγκάλια, συχνά αυτοσχέδια, προκειμένου να
ζεσταθούν.
Ολοι θυμόμαστε την τραγωδία της Λάρισας στις 28 Φεβρουαρίου του 2013 οπου δύο φοιτητές πέθαναν από αναθυμιάσεις μέσα στο σπίτι τους στη συνοικία της Φιλιππουπολης από ξεχασμένο μαγκάλι.


Γιατί είναι επικίνδυνα τα μαγκάλια



Οπως δήλωσε στο Newsit o Διευθυντής της 1ης Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και Διδάκτωρ Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σωτήρης Αδαμίδης "το μονοξείδιο του άνθρακα είναι πολύ επικίνδυνο γιατί ούτε μυρίζει ούτε έχει χρώμα. Αρα οποισδήποτε ανάψει μια πηγή θερμότητας που δεν έχει καλή καύση και αυξηθουν οι συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα είναι εκτεθειμένος κατά τη διάρκεια κυρίως του ύπνου ή αν ειναι μεθυσμένος και έχει μειωμένα αντανακλαστικά.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι πονοκέφαλος και ζαλάδα. Μπορεί επίσης κάποιος να έχει εμετούς ή να έχει μια ελαφρά σύγχυση και όσο αυξάνονται οι συγκεντρώσεις του μονοξειδίου στο αίμα μπορει το άτομο να οδηγηθεί ακόμη και στο θάνατο

Γι΄αυτό και σε όλες τις πηγές που μπορεί να παραχθεί το μονοξείδιο του άνθρακα, όπως σόμπα που δε δουλεύει καλά ιδιαίτερα σε χώρο με μικρό εμβαδό ή ένα μαγκάλι πρέπει να αφήνουμε ένα παράθυρο ανοιχτό.

Γιατί το μονοξείδιο του άνθρακα οδηγεί ακόμη και στο θάνατο



Σε μικρό χρονικό διάστημα το μονοξείδιο μπαινει μεσω της αναπνευστικής οδού στο αίμα μας και υποκαθιστά την οξυαιμοσφαιρίνη. Η οξυαιμοσφαιρίνη παίρνει από τους πνεύμονες καθαρό οξυγόνο το οποίο το πάει στους ιστούς και έτσι πάει στον εγκέφαλο, έτσι πάει στην καρδιά, έτσι πάει σε όλα τα όργανα και τα κύτταρα. Οταν λοιπόν η οξυαιμοσφαιρίνη αρχίζει να αντικαθιστά στη σύνδεσή της το οξυγόνο με το μονοξείδιο του άνθρακα, δε μπορεί να λειτουργήσει το αναπνευστικό σύστημα σωστά. Είναι το ίδιο, σαν κανει κανείς μια οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια" είπε τέλος ο γιατρός.

Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή, όσοι δεν έχουν άλλο τρόπο να ζεσταθούν και καταφεύγουν στο να χρησιμοποιούν μαγκάλια πρεπει να αφήνουν ένα παραθυρο ανοιχτό και ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να αφηνουν το μαγκάλι να καίει ενώ κοιμούνται.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ 

ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: