ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Υλικά συνταγής
240γρ. σπορέλαιο
240 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. κονιάκ
160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
400 γρ. ζάχαρη

400 γρ. νερό
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
½ λεμόνι (ακέρωτο)
Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπωλ. Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.

Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Παίρνω ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθω μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζω σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνω σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνω για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.
Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3’. Ξαφρίζουμε τον αφρό. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με φυστίκι ή καρύδι.

EXTRA ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Πλάστε τα μελομακάρονα πολύ μικρά, έτσι ώστε να μην χρειάζονατι πολλή ώρα μέλωμα. Αν τα πλάσετε μεγάλα, χρειάζονται περισσότερη ώρα ψήσιμο και περισσότερο μέλωμα.
Αν παραζυμώσετε τη ζύμη σας, θα ‘αμολύσει’ / θα αποβάλλει το λάδι! Θα ψηθούν μεν καλά και θα είναι τραγανά, αλλά δεν θα γίνουν αφράτα και δεν θα ρουφήξουν καλά το σιρόπι.
Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Μόλις προσθέσετε το αλεύρι και το πάρει μέσα η ζύμη και δεν φαίνεται, τότε ακριβώς σταματάτε το ζύμωμα!

Μην ξεχάσετε να κάνετε σχεδιάκι στην επιφάνεια του κάθε μελομακάρονου με ένα πιρούνι ή με έναν τρίφτη. Αυτό βοηθάει στο να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.
Για το σιρόπιασμα: αφού κρυώσουν καλά τα μελομακάρονα, τα βουτάτε στο σιρόπι που σιγοβράζει (στην χαμηλότερη θερμοκρασία της κουζίνας) και αμέσως τα πασπαλίζετε με καρύδι ή φυστίκι.

Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα: αραδιάζετε τα κρύα μελομακάρονα σε λαμαρίνα και τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνετε να ρουφήξουν καλά και να γίνουν πολύ μελωμένα.
Το μυστικό για τέλειο σιρόπιασμα
Κυριολεκτικά θα λιώνουν στο στόμα
Αφού βγάλεις τα μελομακάρονα από το φούρνο ξεκίνα αμέσως το σιρόπιασμα! Με μια μεγάλη κουτάλα ξεκίνα να περιχύνεις τα μελομακάρονα με το ζεστό σιρόπι.

Άφησέ τα μερικά λεπτά να τραβήξουν και γύρισέ τα από την ανάποδη. Επανάλαβε την ίδια διαδικασία για μια ακόμη φορά. Άφησε τα μελομακάρονα και πάλι να πιουν το σιρόπι μερικά λεπτά.
Γύρισε τα μελομακάρονα και άφησέ τα μια ώρα μέσα στο ταψί να τραβήξουν όσο περισσότερο σιρόπι γίνεται.


ΑΠΟ http://www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...