ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

Σταθερές αλλά χαμηλά οι τιμές του ελαιολάδουΣταθερές αλλά σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές του λαδιού το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με συνεταιριστές της Τριφυλίας, κάνοντας έτσι δύσκολη την κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο, σε μια χρονιά που η παραγωγή έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Οι τιμές το τελευταίο διάστημα κυμαίνονται μεταξύ 2,40 – 2,50 ευρώ το κιλό και αυτές διαμορφώνονται με κύριο γνώμονα την ποιότητα του λαδιού.
Ωστόσο, όπως μας επισήμαναν, υπάρχει ζήτηση για ελαιόλαδο και αυτό δημιουργεί προσδοκίες
ότι ίσως να υπάρξει μικρή ανοδική τάση μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, κατά την οοποία αναμένονται να γίνουν νέες αγοραπωλησίες.
Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι η ελαιοσυγκομιδή στις περισσότερες περιοχές έχει ξεπεράσει το 50% -νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αφού δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή. Το μόνο θετικό είναι ότι υπάρχουν καλές αποδόσεις αλλά αυτές δεν αρκούν για να καλύψουν την σημαντική μείωση που υπάρχει.
Η χρονιά όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Τάσος Προσηλιακός είναι από τις χειρότερες που έχουν υπάρξε , αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι τιμές έχουν διαμορφωθεί στα 2,45 – 2,5 ευρώ το κιλό. Με αυτή την τιμή οι παραγωγοί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, με δεδομένο ότι η παραγωγή είναι πολύ μικρή και δεν βγάζουν λάδι. Είναι ίσως η χειρότερη χρονιά. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Πλέον ελπίζουμε σε μια καλύτερη παραγωγή τη νέα περίοδο. Στο λάδι υπάρχει ζήτηση, αλλά δεν ξέρουμε γιατί οι τιμές κρατιούνται τόσο χαμηλά. Ελπίζουμε μέσα στην εβδομάδα να έχουμε κάτι καλύτερο. Θα εξαρτηθεί από τις πράξεις που θα γίνουν από την Δευτέρα και μετά».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας Δημήτρης Αντωνόπουλος υπογράμμισε: «Η πτώση στην παραγωγή είναι πολύ μεγάλη. Ξεπερνά το 50%. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τώρα έχουν μαζευτεί το 60% των ελιών της περιοχής -νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αφού δεν υπάρχει καρπός στα δέντρα. Είναι μια χρονιά δύσκολη και από πλευρά παραγωγής και από πλευράς τιμής. Οι τιμές είναι σταθερές από το ξεκίνημα -σχεδόν μεταξύ 2,40 – 2,50 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα, καθώς φέτος έχουμε κάποια λάδια που βγαίνουν λίγο βαριά. Ευελπιστούμε τα πράγματα να πάνε καλύτερα στην συνέχεια και να ανακάμψουν. Το σίγουρο είναι ότι οι τιμές αυτές είναι πολύ χαμηλές, ειδικά φέτος που δεν έχει παραγωγή. Ετσι μιλάμε για μια πολύ άσχημη χρονιά. Πάντως πολλοί παραγωγοί δεν πουλάνε τα λάδια τους περιμένοντας κάτι καλύτερο από την αγορά».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/31172-times-elaioladou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη