ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Κβαντικοί υπολογιστές: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ κβαντικής μνήμης

Επιστήμονες κατάφεραν να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ κβαντικής μνήμης, διατηρώντας σταθερή μια εύθραυστη κβαντική κατάσταση επί 39 λεπτά σε συνθήκες δωματίου (στους 25 βαθμούς Κελσίου) και επί τρεις ώρες, σε συνθήκες κοντά στο απόλυτο μηδέν.

Το επίτευγμα ξεπερνά ακόμα ένα τεχνικό εμπόδιο στον ανηφορικό δρόμο για την κατασκευή κβαντικών υπολογιστών, με υπερυψηλές ταχύτητες επεξεργασίας. Το προηγούμενο ρεκόρ μνήμης (ανεπίσημο, αφού δεν υπάρχει κβαντικό βιβλίο Γκίνες!) ήταν μόλις 25 δευτερόλεπτα σε συνθήκες δωματίου και 3 λεπτά
σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και είχε επιτευχθεί από τον δρα Θαντέους Λαντ του πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Η επιστημονική ομάδα από τον Καναδά, τη Βρετανία και τη Γερμανία, με επικεφαλής τον Καναδό καθηγητή Μάικ Θίγουολτ του πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ, που ανακοίνωσαν το νέο ρεκόρ με τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το "New Scientist", δήλωσαν ότι «δημιουργείται πλέον η δυνατότητα για την πραγματικά μακρόχρονη αποθήκευση κβαντικών πληροφοριών σε συνθήκες δωματίου».
Τα κβαντικά συστήματα πληροφορικής μπορούν στο μέλλον να φέρουν πραγματική επανάσταση στο πεδίο των υπολογιστών, αλλά η υλοποίησή τους συναντά πολλές δυσκολίες που πρέπει να υπερπηδηθούν, μεταξύ των οποίων η μακρόχρονη αποθήκευση στην μνήμη ενός μελλοντικού υπολογιστή των κβαντικών μονάδων πληροφορίας (qubits αντί για απλά bits).
Τα qubits (που μπορούν ταυτόχρονα να πάρουν τιμή «0» και «1», γι' αυτό ο κβαντικός υπολογιστής είναι σε θέση να κάνει παράλληλα πολλαπλούς υπολογισμούς) είναι άκρως ασταθή. Η σημασία του νέου ρεκόρ είναι ακριβώς ότι οι επιστήμονες κατόρθωσαν να σταθεροποιήσουν την κβαντική μνήμη για χρόνο σχεδόν 100 φορές μεγαλύτερο από ό,τι είχαν πετύχει ως τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.