ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Η επέλαση των Κινέζων στην Ελλάδα: Πρώτος προορισμός στην Ευρώπη η χώρα μας Πηγή: Η επέλαση των Κινέζων στην Ελλάδα: Πρώτος προορισμός στην Ευρώπη η χώρα μας

Ραγδαία αύξηση στον αριθμό των Κινέζων τουριστών αναμένεται στο άμεσο μέλλον στη χώρα μας,
καθώς οι Κινέζοι που ταξιδεύουν στο εξωτερικό – και που ανήκουν στα ανώτατα εισοδηματικά στρώματα- λατρεύουν τη χώρα μας και το αποδεικνύουν.
Σύμφωνα με τον πρέσβη της Κίνας, Ντου Τσι Γουέν την Ελλάδα είχαν ως πρώτο σταθμό προορισμού 21.000 Κινέζοι, από το σύνολο όσων ταξίδεψαν πέρυσι στην Ευρώπη. Ειδικότερα, ο αριθμός των Κινέζων τουριστών αυξήθηκε κατά 50% τη φετινή σεζόν, ενώ θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και για επόμενα χρόνια. Ο κ. Ντου επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Μήλο και τη Πάρο και συνομίλησε με τις τοπικές αρχές για τις προοπτικές περαιτέρω αύξησης του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα.
Οι Κινέζοι συγκινούνται από την ιστορία της Ελλάδας, το μοναδικό τοπίο, και κυριολεκτικά λατρεύουν το Αιγαίο, μια λέξη που στα κινεζικά ακούγεται ως «αγάπη». Γι'αυτό πολλοί έχουν όνειρο ζωής να παντρευτούν σε ένα ελληνικό νησί και δη στη Σαντορίνη. Η αναμενόμενη αύξηση των Κινέζων επισκεπτών στα κυκλαδίτικα νησιά, τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να συμβάλει στην επιμήκυνση της σεζόν, αλλά και στην αύξηση του μέσου όρου παραμονής των τουριστών, που έχει καθηλωθεί σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με άλλους ελληνικούς προορισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ