ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Με καλές τιμές τα κηπευτικά θερμοκηπίου με εξαίρεση την ντομάτα που πλήττεται με εισαγωγές από τα Σκόπια!

Μια καλή περίοδο για τα κηπευτικά θερμοκηπίου χαρακτηρίζουν παραγωγοί και έμποροι την τρέχουσα, με εξαίρεση την ντομάτα η οποία έχει πληγεί από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντος από τα γειτονικά Σκόπια (το οποίο είχε αναδείξει για πρώτη φορά ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών).

Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι το θέμα έφτασε πρόσφατα και στη Βουλή όταν με Κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, κ.κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και Κωστή Χατζηδάκη αντίστοιχα – στηριζόμενος στις καταγγελίες αγροτών - ανέδειξε για ακόμη μια φορά το πρόβλημα της παράνομης ελληνοποίησης οπωροκηπευτικών.

Όσον αφορά το αγγούρι, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες τα πράγματα εξελίσσονται ιδιαιτέρως θετικά.

Πρέβεζα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην Πρέβεζα αυτή την περίοδο το μόνο κηπευτικό θερμοκηπίου που συγκομίζεται είναι η ντομάτα. Παραγωγοί από την περιοχή ενημερώνουν ότι το τελευταίο διάστημα οι αθρόες εισαγωγές τομάτας από τα Σκόπια οδηγούν σε χαμηλές τιμές το προϊόν τους. 

«Αυτή την στιγμή συγκομίζουμε (από μέσα Σεπτεμβρίου) την φθινοπωρινή ντομάτα. Τα πράγματα και φέτος δεν έχουν ξεκινήσει καλά αφού και φέτος οι εισαγωγές από ντομάτες των Σκοπίων είναι μεγάλες. Επίσης δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για το αν πωλούνται τελικά ως σκοπιανές ή ελληνικές», λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Σολδάτος, παραγωγός θερμοκηπίων στην Πρέβεζα.

Σε ερώτησή μας σχετικά με την τιμή ο κ. Σολδάτος μας ενημέρωσε ότι αυτή την στιγμή στην Πρέβεζα η τιμή παραγωγού για την ντομάτα θερμοκηπίου κυμαίνεται μεταξύ 30 – 40 λεπτά το κιλό. Να σημειωθεί ωστόσο ότι το κόστος καλλιέργειας είναι στα 45 λεπτά. Με απλά λόγια αν και η τιμή ακούγεται σχετικά καλή δεν υπάρχει κέρδος για τον παραγωγό».

Φιλιατρά
Την ίδια στιγμή στην περιοχή των Φιλιατρών μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου οι παραγωγοί συγκομίζουν αγγούρι θερμοκηπίου. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Χρήστος Λυγγουνός, παραγωγός αγγουριού θερμοκηπίου στα Φιλιατρά: 
«Από τις 20 Αυγούστου ως και 20 Νοεμβρίου θα συγκομίζουμε αγγούρι. Η σεζόν αυτή ευτυχώς πήγε αρκετά καλά με τις τιμές να κυμαίνονται στα 45 λεπτά το κιλό. Ωστόσο το προηγούμενο διάστημα οι παραγωγοί της περιοχής μας πουλούσαν ακόμα και 5 λεπτά το κιλό».

Σε ερώτησή μας για το πότε ξεκινάει η επόμενη σεζόν στο αγγούρι θερμοκηπίου στην περιοχή των Φιλιατρών, ο κ. Λυγγουνός μας έκανε γνωστό ότι οι φυτεύσεις ξεκινούν τον Ιανουάριο.

Κρήτη
Περίοδο που συγκομίζονται σχεδόν όλα τα θερμοκηπιακά προϊόντα είναι αυτή που διανύουμε για την Κρήτη. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο έμπορος από τη Μεσσαρά, κ. Μανώλης Χαριστάκης: «στο νησί υπάρχει αφθονία παραγόμενων θερμοκηπιακών προϊόντων όπως οι μελιτζάνες, οι πιπεριές, οι ν τομάτες, τα αγγούρια. 

Οι παραγωγοί απολαμβάνουν πολύ καλές τιμές με εξαίρεση τους παραγωγούς ντομάτας που έχουν πληγεί από τις εισαγωγές που γίνονται από τα Σκόπια. Ειδικότερα η τιμή παραγωγού στην ντομάτα θερμοκηπίου δεν ξεπερνάει τα 40 λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγμή η μελιτζάνα κυμαίνεται στα 80 λεπτά το κιλό (πέρσι αντίστοιχη περίοδο 20 λεπτά το κιλό), οι πιπεριές τύπου κέρατο φθάνουν τα 1,20 ευρώ το κιλό (αύξηση 50% σε σχέση με πέρσι) ενώ οι πιπεριές Φλωρίνης κυμαίνονται μεταξύ 1,20 – 1,30 ευρώ το κιλό (πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 60 λεπτά το κιλό)».

Επίσης σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο έμπορος από την Κρήτη, ζήτηση για εξαγωγές αυτή την περίοδο από το νησί έχουν τα αγγούρια και οι πιπεριές κέρατο σε χώρες όπως η Τσεχία και η Γερμανία.


ΠΗΓΗ agrotypos.gr
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.