ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

«Navarino Challenge» ο ξεχωριστός μαραθώνιος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Παρουσία του Ελληνοαμερικανού υπερμαραθωνοδρόμου Dean Karnazes, πραγματοποιήθηκε χθες η συνέντευξη Τύπου του «Navarino Challenge», του πρώτου μαραθώνιου ενημέρωσης για τη Μεσογειακή διατροφή και ευαισθητοποίησης για την παιδική παχυσαρκία, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου 2013. Την συνέντευξη Τύπου, χαιρέτησε με μήνυμα ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Γιάννης Ανδριανός, τονίζοντας ότι: «οι διοργανώσεις αυτές είναι ακόμη μία απόδειξη ότι η ιδιωτική
πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση τόσο της υγιεινής ζωής, της άθλησης και της σωστής διατροφής, όσο και του σημαντικότατου, μοναδικού τουριστικού προϊόντος που διαθέτει η πατρίδα μας. Η σημαντική προσπάθεια του Dean Karnazes να φέρει περισσότερους ανθρώπους, και ιδιαίτερα νέα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, στην άθληση και τη σωστή διατροφή είναι αξιόλογη και αξιέπαινη». Επίσης, ανέφερε ότι: «στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής, θέλουμε να βοηθήσουμε τις ελληνικές οικογένειες, με επιστημονικό και υπεύθυνο τρόπο, τόσο να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τα ταλέντα των παιδιών, όσο και να υιοθετήσουν τις καλές συνήθειες της άθλησης και της υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητά τους». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ ΑΕ, κ. Στέφανος Θεοδωρίδης, σημείωσε: «Η Costa Navarino έχει στόχο να συμβάλλει στην τοποθέτηση της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, ως έναν προορισμό για αθλητισμό και για αθλητικό τουρισμό όλο το χρόνο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε στο πρώτο «Navarino Challenge» με τη σημαντική παρουσία του Dean Karnazes».
Στη συνέντευξη Τύπου, μίλησε και ο Associate Director, Policy & Communications, της MSD Ελλάδας, Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η απόφαση της MSD Ελλάδας να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, έχει για εμάς πολύ ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Βασική αποστολή της MSD παγκοσμίως είναι να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων. Κι αυτό το επιδιώκουμε ποικιλοτρόπως, είτε ανακαλύπτοντας νέα φάρμακα και αυξάνοντας την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, είτε συμβάλλοντας στην εκπαίδευση του πληθυσμού σε ζητήματα πρόληψης και υγείας». Για να προσθέσει αργότερα ότι: «Το Navarino Challenge είναι μια αθλητική διοργάνωση που στόχο έχει να αναδείξει δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους που σχετίζονται άμεσα με την προάσπιση της υγείας. Μέσα από αυτό το 3ημερό αθλητικό γεγονός, θα αναδειχτεί η διατροφική αξία της μεσογειακής διατροφής, καθώς και η σημασία της σωματικής άσκησης, ενώ η συμμετοχή του Dean Karnazes, δεν μπορεί παρά να δώσει έμπνευση και να αποτελέσει κίνητρο για να ακολουθήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Κι αυτό είναι που καθιστά αυτή τη διοργάνωση τόσο σημαντική.»
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Dean Karnazes ο οποίος μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό, απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων αναφέροντας ότι: «Είμαι Έλληνας και εξαιτίας της ελληνικής μου κληρονομιάς, ήθελα πάντα να επιστρέψω στην Ελλάδα. Για πολλά χρόνια περίμενα την κατάλληλη στιγμή για να το πραγματοποιήσω. Το Navarino Challenge ήταν η καλύτερη αφορμή. Κύριος σκοπός του Navarino Challenge είναι να αναδείξουμε όλοι μαζί τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής στους αθλητές και όχι μόνο. Είναι ένας μαραθώνιος τον οποίο θέλουμε να μετατρέψουμε σε θεσμό». Σχετικά με την καταγωγή του σημείωσε ότι: «Το πλήρες μου όνομα είναι Κωνσταντίνος Νικολάου Καρνάζης. Αν και έχω γεννηθεί στις ΗΠΑ, η καταγωγή μου είναι 100% ελληνική – η μητέρα μου είναι από την Ικαρία και ο πατέρας μου από τη Σιλίμνα της Αρκαδίας», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι: «Η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός τόσο για τον τουρισμό όσο και για τον αθλητισμό». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα επιτεύγματά του και την σωστή διατροφή που οφείλει να έχει ένας άνθρωπος, μιλώντας με απλό τρόπο και μέσα πάντα από τις προσωπικές του εμπειρίες. Σχετικά με τους επόμενους στόχους του τόνισε ότι: «Επιθυμία μου είναι να βρίσκομαι και πάλι εδώ του χρόνου, για το «Navarino Challenge», με σκοπό να συνεχίσουμε την πολύτιμη αυτή προσπάθεια που γίνεται για την ορθή ενημέρωση και να ενισχύσουμε την πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία».
Ο μαραθώνιος «Navarino Challenge» πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου 2013, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Σας περιμένουμε όλους στα σημεία τερματισμού των διαδρομών μας (στην Τρίπολη, την Παρασκευή 18/10 στις 17:40, στην Κεντρική Πλατεία Μεσσήνης, το Σάββατο 19/10, στις 10:15 το πρωί και στην Costa Navarino, την Κυριακή 20/10 στις 09:15 το πρωί) προκειμένου να υποδεχθούμε τον Dean Karnazes και όλους τους συμμετέχοντες, υποστηρίζοντας τον κοινωνικό σκοπό του «Navarino Challenge», της ενημέρωσης για την Μεσογειακή διατροφή και ευαισθητοποίησης για την παιδική παχυσαρκία.
Επίσημοι χορηγοί, του «Navarino Challenge», είναι η ΟΠΑΠ Α.Ε., η MSD και η εταιρεία The North Face.
Αρωγοί είναι ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Τρίπολης, ενώ ο αγώνας τελείται με την υποστήριξη των εταιρειών HLB Hellas Α.Ε., Chiquita, ΝΑΤΟΥΡΑ Εμφιαλωτική Α.Ε., με το φυσικό μεταλλικό νερό «ΥΑΣ», Μακεδονικός Χαλβάς, Hellenic American Leadership Council, Capital Security και Έπαθλον. Το «Navarino Challenge» πραγματοποιείται με την βοήθεια του Zoe Resort, στην Γιάλοβα, που στηρίζει την διοργάνωση σε θέματα διαμονής και διατροφής και του Marathon Club που συμμετέχει και στις τρεις διαδρομές με δικούς του αθλητές.


ΑΠΟ http://www.best-tv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...