ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Δωρεάν περίθαλψη για ανασφάλιστους και άνεργους

Πολύ μικρός είναι ο αριθμός ανασφάλιστων και ανέργων που γνωρίζουν για το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης (health voucher) για δωρεάν παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή, ακόμα και αν το γνωρίζουν, θα προτιμήσουν μια κάρτα νοσηλείας από ασφαλιστική εταιρεία. Οπως είπε στην "Ε" ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ, συνεχώς ελαττώνεται ο αριθμός των ανασφάλιστων που θα απευθυνθούν μέσω του εισιτηρίου ελεύθερης πρόσβασης στο νοσοκομείο ή σε συμβεβλημένο γιατρό.
Στην πλειοψηφία τους εξήγησε πως είναι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη, παρόλα αυτά μέσα από ιδιωτικά συμβόλαια με ασφαλιστικές εταιρείες προμηθεύονται κάρτες νοσηλείας και καλύπτουν μέχρι και σε ποσοστό 80% τα νοσήλια των ίδιων και της οικογένειάς τους. Ο κ. Μιχαήλ μίλησε ακόμη για ένα σύστημα υγείας που δίνει πρόσβαση στις υπηρεσίες του στους έχοντες και στερεί τη νοσηλεία από τους μη έχοντες. Κάτι που, όπως τόνισε, είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα καθώς όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε παροχές υγείας. «Ολοι σχεδόν προτιμούν την ιδιωτική ασφάλιση και το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης δεν έχει ανταπόκριση παρόλο που αυξάνονται οι ανασφάλιστοι», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Μιχαήλ. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι «οδηγούμαστε σε ένα Σύστημα Υγείας που θα διαχωρίζει τους ασθενείς σε δύο κατηγορίες και θα έχει περίθαλψη όποιος μπορεί να πληρώσει, ενώ ασθενείς με σοβαρές παθήσεις θα περιμένουν στην ουρά». Ετσι -προσθέτει- θα παρατηρείται «σε δύο ανθρώπους με την ίδια πάθηση ο ένας να χειρουργείται μέσα στην εβδομάδα (ο έχων τα χρήματα), ενώ ο άλλος (ο μη έχων τα χρήματα) να περιμένει μήνες για να μπει στο χειρουργείο».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, κοινωνιολόγος Φένια Εξακουστίδου, συζητώντας μαζί μας για το health voucher είπε πως στο Κοινωνικό Ιατρείο προσπαθούν να ενημερώνουν τους πολίτες για τα δικαιώματά τους. Ετσι τους ενημερώνουν και για τις δωρεάν παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που τους προσφέρει το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης. Για να αποκτήσουν ωστόσο οι πολίτες τον κωδικό τους και να πάρουν το health voucher, θα πρέπει να πάνε στο ΚΕΠ και να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση. Σύμφωνα με την διαδικασία, καταγράφονται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα και παίρνουν αριθμό προτεραιότητας, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Το πρόγραμμα είναι του ΕΣΠΑ και υπάρχουν και κάποιοι συμβεβλημένοι γιατροί αλλά -όπως είπε η κ. Εξακουστίδου- όχι για όλες οι ειδικότητες και τις εξετάσεις. «Ακόμα και στην πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας υπάρχει ένας φραγμός», διαπιστώνει. Επιπλέον, άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσπαθήσει να καταγραφούν στο πρόγραμμα, παραπονούνται ότι δεν μπορούν γιατί δεν τους επιτρέπει το on line σύστημα να δουν ποιοι γιατροί είναι συμβεβλημένοι - «υπάρχει μια χαοτική κατάσταση και δεν μπορούν οι υπάλληλοι του ΚΕΠ να τους εξυπηρετήσουν», όπως αναφέρει καταλήγοντας η Φένια Εξακουστίδου. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/30177-dwrean-perithalpsi-anasfalistoi-anergoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.