ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Τριφυλία: Αυξημένα περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω κρίσης!

 Στα όρια της βρίσκεται η κοινωνία όπως αποτυπώνουν οι επιστήμονες στο Νομό μας μέσα από δηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων αφού αποτυπώνεται πλέον στην καθημερινή πραγματικότητα. 

Η διαπίστωση προ εβδομάδας των Νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας ότι τα μνημόνια έχουν μειώσει το προσδόκιμο ζωής με σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις να αυξάνονται στο Νομό μας και η πρόσφατη αναφορά έρευνας ότι τα εμφράγματα έχουν αυξηθεί κατά 20%, αποτυπώνουν μια διαφορετική τροπή για την κοινωνική ζωή του τόπου μας. 

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ 
Τα περιστατικά καρδιακών παθήσεων που καταγράφονται βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στην κορυφή και είναι αυξητικά στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, ιδίως από πολίτες που έχουν ανάλογες παθήσεις ενώ μικρότερα είναι τα περιστατικά σε μικρότερες ηλικίες χωρίς όμως αυτό να αποτελεί κανόνα. 

Από την Παρασκευή 27/9 ως την Δευτέρα 30/9 τα περιστατικά που καταγράφηκαν ήταν έντονα στο τόπο μας.

Την Παρασκευή μάλιστα οι υπηρεσίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον 3 περιστατικά εμφραγμάτων τα οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν είτε μέσω άμεσης διακομιδής από το ΕΚΑΒ είτε από εξωτερικούς ιατρούς. 

Ήταν οι ημέρες που ο κόσμος πληρώνει τις υποχρεώσεις του και όπως μας ανέφεραν μέλη του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών το άγχος και οι πιέσεις των υποχρεώσεων μπορούν να οδηγήσουν σε τέτοιες καταστάσεις πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας είτε λαμβάνουν φάρμακα για άλλες παθήσεις. 

Με άλλα λόγια το άγχος των πληρωμών, το στρες και οι οικονομικές υποχρεώσεις χειροτερεύουν την κατάσταση των πολιτών, που πλέον η υγεία τους αποτελεί πρώτιστο μέλημα.

ΠΗΓΗ radio936
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η κρίση τελικά εξυπηρετεί τους πάντες ως ο αποδιοπομπαίος τράγος για καρδιακά, για σκοτεινή εγκληματικότητα(εγκλήματα που δεν φαίνονται), στα πάντα εξυπηρετεί, δημιουργώντας και χρήμα εκεί που πρέπει να γίνει η προπαγάνδα κλπ κλπ.

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...