ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ο Φιλιατρινός Κώστας Κατσούλης στη Βουλή των Εφήβων!

Στην ΙΗ΄Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, από τις 28 Ιουνίου έως τις 1 Ιουλίου του 2013,  βρέθηκε και ο μαθητής της περσινής Β΄Λυκείου Φιλιατρών Κώστας Κατσούλης.
Η επιλογή γίνεται μετά από έγκριση και κλήρωση των εκθέσεων που παραδίδουν οι μαθητές και ο αριθμός τους κάθε φορά εξαρτάται από τον αριθμό των Βουλευτών που εκπροσωπούν τον κάθε Νομό.
 
Έτσι για την Μεσσηνία επιλέχθηκαν από τις περίπου 70 εκθέσεις τέσσερις
μαθητές από Λύκειο της Καλαμάτας, από το Λύκειο Μελιγαλά, από το Λύκειο της Θουρίας, αλλά και από το Λύκειο Φιλιατρών.

Το θέμα που επέλεξε να αναπτύξει αφορούσε την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και όπως είπε στο filiatranet, η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική και "Ένας από τους λόγους που αποφάσισε να λάβει μέρος είναι γιατί είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί στην αίθουσα της ολομέλειας με άλλα παιδιά συνομήλικά του από όλη την Ελλάδα και να συνεδριάσει για κάποια σοβαρά θέματα που απασχολούν την γενιά τους σε διάφορους τομείς".
Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων που συμμετείχε, είχε την δυνατότητα να απευθύνει το παρακάτω ερώτημα στο κ. Σφακιανάκη, Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:
Κώστας Κατσούλης: Στον ελλαδικό χώρο υπάρχει ενδιαφέρον, πριν γίνει κάποιος χρήστης για όλα αυτά που μας είπατε ή τα μαθαίνει όλα εκ των υστέρων;
 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (Ταξίαρχος, Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος):
"Πάρα πολύ καλή η ερώτησή σου. Δυστυχώς η πρωτοβουλία είναι δική μας, δηλαδή εγώ και η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αυτή τη στιγμή ενημερώνει όλη τη χώρα από μια δικιά της πρωτοβουλία που ξεκινήστε από τον Διευθυντή της. Τι εννοώ; Εννοώ ότι δεν νοιάζεται κάποιος να ενημερώσει, μόνο με πρωτοβουλίες κάποιων ανθρώπων γίνεται. 

Η ενημέρωση πιστεύω πρέπει να γίνεται από τα σχολεία, δηλαδή θα πρέπει να μπει μάθημα όχι να κάνεις προγραμματισμό, ο προγραμματισμός δεν ωφελεί σε τίποτα, να μάθεις τα βασικά γύρω από τα δίκτυα, γύρω από τα social media, γύρω από το ιντερνέτ και τις νέες τεχνολογίες. Έπρεπε να είναι μάθημα από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου όπως συμβαίνει στην Αυστραλία και στον Καναδά κάνουν μάθημα σε νήπια πέντε ετών, τι είναι το διαδίκτυο, πως δουλεύει το διαδίκτυο και κάθε χρόνο ανάλογα με το επίπεδο ανεβαίνει και η ενημέρωση. Άρα, με λίγα λόγια πάσχουμε από ενημέρωση.
 
Ανεβαίνει η τεχνολογία, ανεβαίνουν οι απαιτήσεις αλλά όμως ο πολίτης δυστυχώς δεν έχει ενημέρωση. Αυτό διαπιστώνω εγώ."
Στην ομιλία του, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Κώστας αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις δυσκολίες που επιφέρει η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας κυρίως στις νεαρές ηλικίες.

Δείτε το βίντεο στο  http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: