ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

9+1 tips για να ξεπεράσετε των φόβο των αεροπλάνω

Ο φόβος και o τρόμος για τα αεροπλάνα είναι ο χειρότερος εφιάλτης σας. Το maryhop.gr ξέρει πώς θα σας χαλαρώσει.
Ας είμαστε όμως λίγο ρεαλιστές. Καταλαβαίνω ότι ο φόβος αυτός πηγάζει από άλλους, ενδότερους φόβους αλλά δε μπορώ να μην αναφερθώ στις στατιστικές. Αυτές λένε λοιπόν, ότι το αεροπλάνο είναι το δεύτερο ασφαλέστερο μέσο μετακίνησης, με πρώτα το ασανσέρ και τις κυλιόμενες σκάλες (!). Επίσης, η πιθανότητα να εμπλακείτε σε αεροπορικό ατύχημα είναι 1 προς 11 εκατομμύρια, όταν η πιθανότητα αυτοκινητιστικού ατυχήματος είναι 1 προς 5000.

Καταλαβαίνετε τη διαφορά, έτσι;
Και εκ πείρας θα σας πω, πως πιο επικίνδυνο και πιθανό, ακόμη και για εμάς που πετάμε, είναι να εμπλακούμε σε ατύχημα πηγαίνοντας προς το αεροδρόμιο παρά στο αεροπλάνο. Για να μην αναφέρω και πάλι πόσο επικίνδυνα είναι τα ταξί που παίρνουμε ανά τον κόσμο...
Όλα αυτά τα χρόνια, έχω δει ουκ ολίγα περιστατικά πανικού σε πτήσεις. Το κάθε ένα ίσως είχε διαφορετική αιτία αλλά τα συμπτώματα είναι συνήθως ίδια: ιδρώτας, δύσπνοια, ολάνυχτα - γουρλωμένα μάτια, χέρια - σφιχτές γροθιές και γενικότερα ανησυχία και έντονο στρες.

Να λοιπόν 9+1  tips προκειμένου να ξεπεράσετε το φόβο σας, από το maryhop.gr με αγάπη:

1. Εξοικείωση. Ξεκινήστε με κοντινές πτήσεις και ακούστε λιγάκι το αεροπλάνο, μάθετε τους ήχους και τις κινήσεις του και θα δείτε ότι φορά με τη φορά δε θα τρομάζετε. Αυτό έρχεται με το χρόνο και βοηθάει αρκετά στο να είστε προετοιμασμένοι για το τι μπορεί να ακούσετε ή να νιώσετε σε κάθε πτήση. Τις μακρινές πτήσεις καλό θα ήταν να τις αποφύγετε, μέχρις ότου εξοικειωθείτε λιγάκι.
2. Επικοινωνία. Ενημερώστε κάποιο μέλος του πληρώματος για το φόβο σας, δε χρειάζεται να το κρύψετε. Να ξέρετε ότι η αυτοπεποίθηση του πληρώματος είναι μεταδοτική σε αυτές τις περιπτώσεις και αυτό εσείς το έχετε ανάγκη. Κατά την επιβίβαση, ζητήστε να μιλήσετε και με κάποιον από τους πιλότους. Θα σας ενημερώσει και θα σας καθυσηχάσει.

  3. Ψυχαγωγία. Έχετε μαζί σας πάντα κάτι να σας αποσπά την προσοχή, όπως laptop με κάποια ταινία, κάποιο βιβλίο ή έστω περιοδικό. Όσον αφορά στη μουσική, προτιμήστε κάτι ήρεμο ώστε να παραμείνετε και εσείς ήρεμοι. Κάτι σε yoga meditation music θα πρότεινα...
4. Εμπιστοσύνη. Είστε σε καλά χέρια και δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Τα πληρώματα είναι εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα από την ΥΠΑ και φροντίζουν με τον καλύτερο τρόπο για την ασφάλειά σας. Ακόμη κι αν ένας δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, θα υπάρχει κάποιος άλλος δίπλα να τον διορθώσει. Να θυμάστε επίσης, πως οτιδήποτε κι αν σας συμβεί, θα βρουν τον τρόπο να το αντιμετωπίσουν. Έχουν εκπαιδευτεί για κάθε είδους πιθανό σενάριο.
5. Ενημέρωση. Θα σας βοηθήσει πολύ αν μάθετε τα βασικά για το πώς λειτουργεί ένα αεροπλάνο. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπων που ξεπέρασαν το φόβο τους όταν διάβασαν για τη διαδικασία απογείωσης ή προσγείωσης και γενικά για το πώς πραγματοποιείται μία πτήση. Βρείτε πληροφορίες στο διαδίκτυο, σε βιβλία και περιοδικά ή συμβουλευτείτε κάποιον του χώρου.
6. Καθαρός αέρας. Τον χρειάζεστε προκειμένου να νιώσετε ότι δε βρίσκεστε μέσα στο αεροπλάνο αλλά...κάπου έξω, στην εξοχή ας πούμε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να έχετε πάντα ανοιχτό το σύστημα εξαερισμού στο πάνελ πάνω από το κάθισμά σας. Βοηθά επίσης μία θέση στην έξοδο κινδύνου, απ᾽ όπου μπαίνει ακόμη περισσότερος αέρας.
(To maryhop.gr προτείνει σε αυτές τις θέσεις να είστε ντυμενοι καλά, λόγω δροσιάς...)
7. Επιλογή θέσης. Εάν έχετε κλειστοφοβία, επιλέξτε θέση στο πίσω μέρος του αεροπλάνου, καθώς έτσι θα έχετε μεγαλύτερη αίσθηση του χώρου. Εάν φοβάστε τις αναταράξεις, επιλέξτε να καθίσετε μπροστά, γιατί πίσω είναι περισσότερο αισθητές. Καλό θα ήταν επίσης να μην επιλέγετε θέση στο παράθυρο, αφού θα σας δώσει την αίσθηση "κλεισίματος". Επιλέξτε διάδρομο.

  8. Ενυδάτωση. Ούτως ή άλλως θα πρέπει να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας κατά την πτήση, πόσω μάλλον όταν υποφέρετε από άγχος. Ο καφές αυξάνει το άγχος και καλό είναι να τον αποφεύγετε. Έχετε πάντα ένα μπουκαλάκι νερό μαζί σας, γιατί θα σας χαλαρώσει σε περίπτωση πανικού. Ελέγξτε επίσης ότι στο κάθισμά σας, μαζί με το νερό, έχετε και μία χάρτινη σακούλα (θα σας χρειαστεί σε περίπτωση έντονου στρες). Το πλήρωμα θα σας υποδείξει πώς να την χρησιμοποιήσετε.
9. Θετική σκέψη. Για κάποιον πολύ καλό και σημαντικό λόγο κάνετε αυτό το ταξίδι και επικεντρωθείτε σ᾽ αυτό. Σκεφτείτε ότι κάποιος σας περιμένει ή ότι είναι το ταξίδι της ζωής σας. Βρείτε τον πιο θετικό λόγο και έχετέ τον στο μυαλό σας καθ᾽ όλη τη διάρκεια της πτήσης. Αποβάλλετε ό,τι μπορεί να σας προβληματίσει και να σας αγχώσει και σκεφτείτε μόνο θετικά.
10. Πτήσεις χωρίς τέλος. Μη σταματάτε να ταξιδεύετε. Αυτό δεν είναι λύση. Είναι κρίμα κι άδικο να θυσιάζετε τα ταξίδια για ένα φόβο, τον οποίο μπορείτε να αντιμετωπίσετε. Μόνο με την επανάληψη θα έρθει η εξοικείωση και σιγά - σιγά θα το ξεπεράσετε.
Άλλωστε τους φόβους πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε, έτσι δεν είναι;

ΑΠΟ http://cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: