ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Κουνούπια στη Γιάλοβα μετά τις 20 Οκτωβρίου


Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τα κουνούπια στη Γιάλοβα από τις 20 Οκτωβρίου και μετά: Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου Γιώργος Γιαννούτσος, στη χθεσινή σύσκεψη αποτίμησης για την καταπολέμηση των κουνουπιών στη Μεσσηνία από τις 3 Απριλίου μέχρι τώρα - χαλώντας το κλίμα... ευφορίας για τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος, όπως έλεγαν οι περισσότεροι από τους παριστάμενους. 
Στη συνάντηση επισημάνθηκε η σημασία της 3ετούς διάρκειας του προγράμματος (μέχρι και το 2015), οπότε δε θα υπάρχει κενό στην
καταπολέμηση των κουνουπιών, και σημειώθηκε η χαρτογράφηση των εστιών που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Γιαννούτσος παρατήρησε ότι σε γενικές γραμμές πήγε καλά το πρόγραμμα και στη Γιάλοβα και δεν υπήρχαν προβλήματα, όμως σημείωσε τη σοβαρότητα της κατάστασης το τελευταίο 10ήμερο μετά τις βροχές. Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι "έφευγε ο κόσμος από τα καταστήματα εξαιτίας των κουνουπιών".
Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς παρατήρησε ότι αυτές οι μέρες είναι αρκετά επικίνδυνες και ζήτησε η καταπολέμηση των κουνουπιών να συνεχιστεί με την ίδια μεθοδολογία και την ίδια προσπάθεια. Ανέφερε πως από τις 3 Απριλίου μέχρι τώρα είναι αρκετά τα ικανοποιητικά τα αποτελέσματα και υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης είναι 3ετές, συνολικού προϋπολογισμού 814.000 ευρώ, από τα οποία η Περιφέρεια βάζει τα 540.000 ευρώ. Επεσήμανε ότι λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών, θα χρειαστεί καταπολέμηση στο χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης και παρατήρησε πως "το πρόγραμμα είναι ευθύνη όλων μας".
Ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Γιάννης Αδαμόπουλος επεσήμανε ότι τελευταία παρουσιάστηκαν προβλήματα, λόγω των κλιματικών αλλαγών, και είπε πως κάθε χρόνο γινόμαστε καλύτεροι, εκτιμώντας ότι του χρόνου τα προβλήματα θα είναι λιγότερα.
Ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Γιώργος Δαβίλλας ζήτησε την ενημέρωση του κόσμου για τα προβλήματα με τα κουνούπια μέσα στους οικισμούς.
Η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Υγείας Βασιλική Αντωνοπούλου αναφέρθηκε σε προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο Ασπρόχωμα, στην Μπούκα και στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Μεσσήνη, ενώ αναφερόμενη στα πολύ καλά αποτελέσματα της καταπολέμησης υπενθύμισε την ευχαριστήρια ανακοίνωση του Συλλόγου Επαγγελματιών Γιάλοβας στον Τύπο, πριν τις 20 Σεπτεμβρίου.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/30281-kounoypia-gialova

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...