ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Κινητικότητα και ονοματολογία στο Δήμο Τριφυλίας!

Με το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα πάμε στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να είναι ακόμη μετέωρο -παρόλο που όλα δείχνουν ότι θα πάμε με επιλογή υποψηφίων μέσα από 2 ξεχωριστές λίστες, δημάρχων και δημοτικών συμβούλων-, στο Δήμο Τριφυλίας το τοπίο είναι ρευστό.

Ωστόσο διεργασίες φαίνεται να υπάρχουν και να γίνονται άλλοτε κρυφά και άλλοτε πιο φανερά, με στόχο τη σφυγμομέτρηση του αντίκτυπου που έχουν.

Πάντως όσο το εκλογικό σύστημα μένει θολό τόσο και οι ενδιαφερόμενοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αν και το τελευταίο διάστημα κάποια νέα σενάρια έχουν αρχίσει να ακούγονται στην περιοχή.

Κάνοντας μια ανασκόπηση στο τι γίνεται στην περιοχή και με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, αν εξαιρέσει κανείς τη "Λαϊκή Συσπείρωση", στις άλλες δύο δημοτικές παρατάξεις αναμένονται σημαντικές αλλαγές.

Ξεκινώντας από την πλειοψηφία, ο νυν δήμαρχος Κώστας Κόλλιας φαίνεται να βρίσκεται σε δίλημμα για το τι θα πράξει στη συνέχεια. Και μπορεί πριν λίγο καιρό μια αλλαγή του νόμου να τον απομάκρυνε από το ενδεχόμενο να θέσει πάλι υποψηφιότητα, αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει και σήμερα. Σίγουρα θα μετρήσει τις δυνάμεις του και από εκεί και πέρα θα πάρει τις αποφάσεις του. Η δημοτική του ομάδα πάντως φαίνεται να έχει χωριστεί σε αρκετά κομμάτια και θεωρείται άθλος να τη... συγκολλήσει.

Από την δημοτική του ομάδα είδαμε πριν από λίγο καιρό την ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Καλκαβούρα από τους Γαργαλιάνους, που ίσως να σηματοδοτεί και κάτι περισσότερο, αφού πολλοί θεωρούν ότι με τόσα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση και με το νέο εκλογικό νόμο ίσως ήρθε η ώρα να κινηθεί πιο δυναμικά. 
Από τους Γαργαλιάνους και ο νυν αντιδήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, φαίνεται ότι εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι ήδη έχει κάνει επαφές και κρούσεις σε αρκετά άτομα και σύντομα αναμένεται να πάρει αποφάσεις.

Από τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την παρουσία του Παναγιώτη Τσίγγανου, που έφτασε ένα βήμα πριν την κάθοδό του στις προηγούμενες εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι φιλοδοξίες σίγουρα υπάρχουν.

Μένοντας στο συνδυασμό της πλειοψηφίας, τροφή για σχόλια έχει δώσει το πρόσφατο γεύμα 5 νυν συμβούλων με τον πρώην δήμαρχο Φιλιατρών Αλκη Ξύγκα στο Μάραθο. Κάτι που έφερε στο προσκήνιο το όνομά του και θεωρείται πιθανός υποψήφιος, με πολλούς να λένε πως θα έχει και την υποστήριξη του πρώην νομάρχη Δημήτρη Δράκου - ο οποίος στον φιλικό του κύκλο λέει ότι ο ίδιος δεν θα ασχοληθεί με το δήμο.

Περνώντας στο συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης, οι πληροφορίες λένε πως σε ενδοπαραταξιακή συνεδρίαση ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος έχει πει πως δεν επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος. Εκεί το τοπίο είναι ακόμη πιο θολό, αφού δεν φαίνεται να έχει κάποιος το προβάδισμα, πλην ίσως του Σωτήρη Μπακούρου που δείχνει να χειρίζεται τον αντιπολιτευτικό λόγο αυτή την στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν θα πρέπει ωστόσο να αποκλειστούν πρόσωπα όπως οι δημοτικοί σύμβουλοι Σωτήρης Τσίγγανος και Γιάννης Κατσαργύρης.

Τα μόνο ξεκάθαρο πράγμα φαίνεται να προέρχεται από τη "Λαϊκή Συσπείρωση", όπου ο Σαράντος Κουκούμης θα είναι όπως όλα δείχνουν και πάλι υποψήφιος.

Ωστόσο και πέρα από τους υπάρχοντες συνδυασμούς, φαίνεται να μπαίνουν στο παιχνίδι νέα πρόσωπα και νέες παράμετροι. Μην ξεχνάμε ότι από την πλευρά των αριστερών δυνάμεων με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργηθεί αυτοδιοικητική κίνηση που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις ερχόμενες εκλογές, αφού τα ποσοστά του κόμματος έχουν ανέβει σημαντικά στην περιοχή. Τα ονόματα δίνουν και παίρνουν για τους πιθανούς υποψηφίους, ανάμεσα σε πρόσωπα γνωστά στην περιοχή, όμως όπως μας έλεγε μέλος της κίνησης, τα μέλη της θα είναι αυτά που θα έχουν τον πρώτο λόγο στην επιλογή τού επικεφαλής.

Επίσης έχει ακουστεί η πρόταση του εμπορικού κόσμου, που δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι και την κάθοδο στις εκλογές, με πιθανό υποψήφιο τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Δεν θα πρέπει ακόμη να ξεχνάμε τη δύναμη της Χρυσής Αυγής στην περιοχή και τα υψηλά ποσοστά που έχει, και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα στηρίξει συγκεκριμένο πρόσωπο ως επικεφαλής - κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Από το ονόματα που ακούγονται για υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, είναι αυτό του πρώην δημάρχου Αετού Δημήτρη Δριμή, ο οποίος όπως λένε οι πληροφορίες έχει κάνει κάποιες κρούσεις και βολιδοσκοπεί καταστάσεις.

Επίσης σε κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο είδαμε να γίνεται αναφορά στο όνομα του γιατρού Τάκη Κορμά, ο οποίος από πολλούς -ειδικά στην Κυπαρισσία- θεωρείται ότι μόνο τυχαία δεν αναφέρθηκε.

Επίσης κρούσεις φαίνεται ότι έχουν γίνει σε πολύ ισχυρό επιχειρηματικό πρόσωπο της περιοχής, που όμως δεν μοιάζει διατεθειμένο να ασχοληθεί με τα κοινά. Οι πληροφορίες που υπάρχουν λένε ότι έχει απαντήσει αρνητικά και είναι κατηγορηματικός σε αυτό. Το πρόσωπο αυτό πάντως, αν απαντούσε θετικά, θα προκαλούσε αίσθηση και συνάμα μια ισχυρή δυναμική.

ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - Ελευθερία 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: