ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Φιλιατρά: Πρώτο κουδούνι σήμερα για την νεα σχολική χρονιά

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε σήμερα το πρωί για εκατομμύρια μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Στα φιλιατρά τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός ενώ αμέσως μετά οι μαθητές οδηγήθηκαν στις τάξεις τους όπου πήραν πρόγραμμα και τα καινούρια τους βιβλία.

Τον Αγιασμό που....

έγινε στο Γυμνάσιο και παρευρέθηκαν οι μαθητές του λυκείου και του Γυμνασίου πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Τριφυλίας ενω παρόντες ήταν ο δήμαρχος τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και ο περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος

Μπακούρος.

Η διευθύντρια του λυκείου Μαρία Μπαρμποπουλου μιλώντας προς τους μαθητές είπε ότι καλεσμένος της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Γιάννης Σμυρνής στον οποίο και αφιέρωσε την εκδήλωση.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας ζήτησε να αξιοποιήσουν οι μαθητές το ολοκαίνουριο σχολείο που μπορεί αν μην εκανε εγκαίνια με κορδέλες αλλα εγκαινιάστηκε με την παρουσία των μαθητών.
Ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά και είπε .ότι όλοι θα είναι κοντά στα παιδιά.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος είπε ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αποδεδειγμένα κοντά στην εκπαίδευση αναλαμβάνοντας ένα λύκειο που είχε τον σκελετό του μόνο και μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια το παρέδωσε πλήρως λειτουργικό στην εκπαιδευτική κοινότητα και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά τόσο στους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.



Δείτε το βίντεο στο http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: