ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Εργα 9,9 εκ. ευρώ σε Πύλο και Γιάλοβα Γράφτηκε από τον Γιάννης Σινάπης

Εργα συνολικού προϋπολογισμού 9,9 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημ. Καφαντάρης, ενημερώνοντας για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί σε Πύλο και Γιάλοβα, με την ευκαιρία της τοπικής γιορτής της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.
Συγκεκριμένα, ξεκινάει το επόμενο διάστημα το έργο της αποχέτευσης σε Πύλο και Γιάλοβα, προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ. Με το έργο αυτό, που χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ, θα ολοκληρωθεί το δίκτυο αποχέτευσης στην πόλη της Πύλου και θα αποκτήσει δίκτυο η Γιάλοβα.
Ο δήμαρχος ανέφερε ακόμη ότι αυτές τις μέρες υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο

ύδρευσης που αφορά την Πύλο, τη Γιάλοβα και το Ελαιόφυτο, προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Πληροφόρησε επίσης ότι: Μέσα στον Οκτώβριο δημοπρατούνται τα δύο έργα ανάπλασης στην πλατεία Οικονομίδη και στα σκαλιά και την πλατεία Παπαφλέσσα, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ το καθένα. Την περασμένη εβδομάδα δημοπρατήθηκε το έργο ανάπλασης της Γιάλοβας. Σε λίγες ημέρες πρόκειται να εγκατασταθεί ο εργολάβος για την αναστήλωση στις Καμάρες (παλιό υδραγωγείο), προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Αναμένεται η εντολή δημοπράτησης για το Βρεφονηπιακό Σταθμό Πύλου, προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Εχει κατατεθεί φάκελος και αναμένεται η ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ.
Τέλος, ο κ. Καφαντάρης παρατήρησε ότι το 2014 θα λειτουργούν τα δύο υποθαλάσσια πάρκα στον όρμο του Ναβαρίνου και κοντά στη Σαπιέντζα, απέναντι από το Κάστρο (το Μπούρτζι) της Μεθώνης.


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/29095-pylos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...