ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Επίθεση Μπόζου στο διοικητή της 6ης ΥΠΕ για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας!

Σκληρή απάντηση στο διοικητή της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτη Κατσίβελα έδωσε χθες το μεσημέρι με συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Πάνος Μπόζος μετά τις δηλώσεις του κ. Κατσίβελα το Σάββατο από την Κυπαρισσία.

Με αφορμή τις ελλείψεις σε προσωπικό στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ο κ. Κατσίβελας είχε αναφέρει:  "Μέσα στο 2013 δεν είχαμε τις δυνατότητες (προσλήψεων) λόγω της πρόνοιας που δεν είχε λάβει το ίδιο το νοσοκομείο, ώστε να έχουμε καλύψει τις θέσεις" αφήνοντας σαφείς αιχμές για την διοίκηση και τον προγραμματισμό που είχαν κάνει.

Ωστόσο χθες ο κ. Μπόζος εξαπέλυσε ευθείες βολές ανοίγοντας "κόντρα" με τον κ. Κατσίβελα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Ας αποφασίσει ο κ. Κατσίβελας τι είναι. Πολιτευτής ή διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ.; Ο,τι όμως και αν αποφασίσει ας έχει οδηγό την αλήθεια και μόνο αυτή. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπόζος ήδη από τις 29 Ιουλίου έχει υποβάλει την παραίτησή του η οποία όμως δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή.

Χαρακτηριστικά στις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Μπόζος -με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Κατσίβελα πως δήθεν τα προβλήματα της μεγάλης έλλειψης ιατρών στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας οφείλονται στην απρονοησία της διοίκησης του νοσοκομείου- ανέφερε:  "Εχω μάθει στη ζωή μου 60 χρόνια τώρα να αναλαμβάνω στο ακέραιο τις ευθύνες μου για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις μου. Αναλαμβάνω λοιπόν όλα τα λάθη μου και τις παραλείψεις μου, αλλά σε καμία περίπτωση -επαναλαμβάνω σε καμία περίπτωση- δεν είμαι διατεθειμένος πλέον να αναλαμβάνω τις ευθύνες άλλων, ιδίως εκείνων που λόγω της θέσης που κατέχουν είναι οι κυρίως υπεύθυνοι και αρμόδιοι να επιλύουν τα προβλήματα που δημιουργούνται. 
Όπως όλοι γνωρίζετε ο κ. Κατσίβελας υπηρετούσε ως συντονιστής διευθυντής στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων μέχρι τις 29/10/2012 και ήταν ο μοναδικός παθολόγος ιατρός. Διορίστηκε διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ. και έκτοτε η θέση στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων παραμένει κενή. Γνωρίζετε ότι το Κ.Υ. Γαργαλιάνων λειτουργεί μόνο με έναν παιδίατρο και 2 γενικούς ιατρούς που με ευθύνη δική μας προσφέρουν υπηρεσίες σε μια τόσο μεγάλη περιοχή. 
Ο κ. Κατσίβελας ποτέ δεν φρόντισε για τον αντικαταστάτη του, τουλάχιστον από την περιοχή της Μεσσηνίας που πολύ καλά γνωρίζει ότι υπάρχουν διαθέσιμοι ιατροί. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τη διοίκηση του πρώην ανεξάρτητου Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και νυν Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας, του Γ.Ν. Μεσσηνίας -επί διοίκησης του κ. Κατσίβελα-  διαπιστώνοντας την τεράστια έλλειψη ιατρικού δυναμικού και κυρίως τις επερχόμενες αποχωρήσεις, κάνουμε έναν τεράστιο αγώνα για να κρατήσουμε όρθιο το νοσοκομείο, αφού όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν λογίζεται νοσοκομείο δίχως ιατρούς. Τα έγγραφα στη διάθεσή σας. 
Δεν μείναμε μόνο στα τυπικά αιτήματα. Με δραματικούς τόνους τονίζαμε και τονίζουμε κάθε φορά τους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας που υπάρχουν, αφού λειτουργούμε χωρίς καρδιολόγο, χωρίς 2ο αναισθησιολόγο, 2ο ακτινολόγο, χωρίς γυναικολόγο κ.λπ. Καμία, μα καμία απάντηση από την 6η Υ.ΠΕ. και τον κ. Κατσίβελα δεν έχουμε πάρει. Μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις ότι όλα τα έχει υπό τον έλεγχό του και όλα θα τα φροντίσει εν καιρώ, ακόμα ηχούν στο μυαλό μας οι δηλώσεις του στα ΜΜΕ ότι φυλάει εκπλήξεις για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. 
Ο κ. Κατσίβελας επισκέπτεται τακτικότατα τη Μεσσηνία, την Τριφυλία, την Κυπαρισσία, βλέπει τους φίλους του, συμμετέχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις, πολιτικές και άλλες εκδηλώσεις, αλλά στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχει έλθει μία μόνο φορά όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Εκτοτε δεν υπάρχουμε στην ατζέντα του. Εχει κάθε δικαίωμα να επιθυμεί να κάνει πολιτική καριέρα, να έχει οποιεσδήποτε πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά αυτές τις δύσκολες ώρες που διανύει η πατρίδα μας χρειάζονται νέοι πολιτικοί που να αφήσουν στο περιθώριο παλαιές πρακτικές και κυρίως να πάψουν να λένε ψέματα και να φορτώνουν τις δικές τους ευθύνες σε άλλους. Ας αποφασίσει ο κ. Κατσίβελας τι είναι. Πολιτευτής ή διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ.; Ο,τι όμως και αν αποφασίσει ας έχει οδηγό την αλήθεια και μόνο αυτή. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια".

Απαντώντας δε σε ερωτήσεις επισήμανε ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας είναι από τα πρώτα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ που υπέβαλε έγκαιρα απολογισμό και δημοσίευσε ισολογισμό, που δείχνει ότι είναι στα ίδια έσοδα και με περιορισμό στα έξοδα κατά 500.000. Μειώθηκε -είπε- το έλλειμμα από τα 400.000 στα 200.000 ευρώ.  Από τον απολογισμό, πρόσθεσε, φαίνονται σημαντικές μειώσεις που έγιναν σε όλα τα αναλώσιμα και τα έξοδα και αναρωτήθηκε αν τα γνωρίζει ο κ. Κατσίβελας. 

Ακόμη υποστήριξε ότι στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί δύο θέσεις επικουρικών που δικαιούται το νοσοκομείο όπως και φαρμακοποιού, σημειώνοντας πως δεν υπήρχε η δυνατότητα να εγγραφούν άλλοι, ενώ αν και ζήτησαν αύξηση του προϋπολογισμού δεν τους εγκρίθηκε λέγοντας πως αυτό είναι ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών και όχι του κ. Κατσίβελα. Και συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή έχουν ζητήσει τροποποίηση προϋπολογισμού, τονίζοντας ωστόσο πως έχουν χάσει την αυτονομία τους και εξαρτώνται από την Καλαμάτα η οποία ακόμη δεν έχει υποβάλει τροποποίηση του προϋπολογισμού και αυτό τους συμπαρασύρει. 

Όλα αυτά τα γνωρίζει ο κ. Κατσίβελας, είπε ο κ. Μπόζος για να καταλήξει λέγοντας πως είναι σε όλα εντάξει και απορεί που απαξιώνεται ένας αγώνας της διοίκησης και των εργαζομένων με αυτό τον τρόπο για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς. "Ο κ. Κατσίβελας αν θέλει να πολιτευτεί να πολιτευτεί με σωστούς και καθαρούς όρους, όχι με τερτίπια παλαιοκομματικά" κατέληξε.

 
ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...