ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

«Νεκρή ζώνη» ο Κυπαρισσιακός λόγω της χελώνας caretta caretta

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η συνάντηση- σύσκεψη πέντε δημάρχων της Ηλείας και της Τριφυλίας στο ΥΠΕΚΑ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη και τη γενική γραμματέα Νάντια Γιαννακοπούλου, για την περιοχή Natura 2000.
Η σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ ήλθε ως συνέχεια των τριών συσκέψεων που είχαν
πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα - δύο στη Ζαχάρω και μία (η τελευταία) την Παρασκευή στον Πύργο -  για τις καθολικές απαγορεύσεις και τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Πάρκο Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας

Περιοχής Κυπαρισσιακού κόλπου, καθώς και για τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για όλο το εύρος της Natura από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς, Ζαχάρως Γεώργιος Μπάμης, Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και συνεργάτες τους. Επίσης, από το ΥΠΕΚΑ συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης για την προώθηση πλαισίου και δράσεων προστασίας των Οικοτόπων και των Ειδών της περιοχής NATURA 2000 της Κυπαρισσίας, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αμαλία Καραγκούνη.
Οι δήμαρχοι μετέφεραν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ την έντονη αντίδρασή τους στις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που μετατρέπουν την περιοχή της παραλιακής ζώνης του Κυπαρισσιακού κόλπου σε «νεκρή ζώνη», με αφορμή τη θαλάσσια χελώνα caretta caretta. Επανέλαβαν τις εκπεφρασμένες θέσεις τους, ότι τάσσονται υπέρ των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, του οικοσυστήματος και της θαλάσσιας χελώνας για την ωοτοκία της, αλλά είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τα μέτρα αυτά να είναι οριζόντια και να θέτουν φραγμούς στην ανάπτυξη, αποκλείοντας τις παραλίες και τη θάλασσα από ανθρώπινες δραστηριότητες. Είπαν, επίσης, ότι είναι αποφασισμένοι  να μην επιτρέψουν την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στη δημιουργία «Περιφερειακού Πάρκου Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κυπαρισσιακού Κόλπου».
Οι δήμαρχοι ζήτησαν μέτρα προστασίας και θεσμικό πλαίσιο που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα επιτρέπει και ενθαρρύνει ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, χωρίς καθολικές απαγορεύσεις και αποκλεισμούς ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Μάλιστα, πρότειναν και ζήτησαν - κάτι που έγινε επίσημα για πρώτη φορά - να αναλάβουν οι ίδιοι οι πέντε Δήμοι τη διαχείριση και προστασία της περιοχής Natura, μαζί με Φορέα Διαχείρισης που προτείνουν να συγκροτήσουν από κοινού με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση!
Ακόμη, από κοινού θα στείλουν υπόμνημα στην Ε.Ε. αντικρούοντας όσα αναφέρονται στην Αιτιολογημένη Γνώμη για παράβαση Κοινοτικής Οδηγίας.
Μιλώντας στο «Θ», μετά τη σύσκεψη, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, σημείωσε: «Είχαμε μία πολύ γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση συνολικά για το ζήτημα διαχείρισης της περιοχής Natura και συγκεκριμένα του οικοσυστήματος της περιοχής μας, η οποία - κατά την άποψή μου - ανοίγει κάποιους δρόμους για την ουσιαστική, επιτέλους, αντιμετώπισή του. Η θέση μας, που μεταφέρθηκε στον υπουργό και τη γενική γραμματέα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είναι η γνωστή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πάνω στο τρίπτυχο: προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος, ήπιας μορφής ανάπτυξη χωρίς οριζόντιους αποκλεισμούς, αποσαφήνιση - το ταχύτερο δυνατόν - του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε όλοι να έχουν βρει το ρόλο τους και τον προορισμό τους. Θα συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια των πέντε δημάρχων της Ηλείας και της Τριφυλίας, που ουσιαστικά αποτελούμε ένα άτυπο δίκτυο της Τ.Α., ώστε με ουσιαστικές και επεξεργασμένες προτάσεις και παρεμβάσεις να συμπράξουμε στο να δοθεί, επιτέλους, η σωστή λύση στη διαχείριση οικοσυστήματος και ανθρώπων».

Του Ηλια Γιαννοπουλου
στο ''ΘΑΡΡΟΣ''

ΑΠΟ http://kyparissia-news.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: