ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΔΕΗ Φιλιατρών: Η απάντηση προς τους Εμπορικούς Συλλόγους!

Απάντηση από την Διεύθυνση Πωλήσεων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), έλαβαν πριν από λίγες ημέρες, στην επιστολή που απέστειλαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι των Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας και των Γαργαλιάνων.
Να θυμίσουμε ότι στην επιστολή επισήμαναν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Υποκατάστημα Φιλιατρών, στο οποίο λόγω της έλλειψης προσωπικού, το ταμείο λειτουργεί μόνο Τρίτη και Πέμπτη, παρότι εξυπηρετεί πάνω από 30.000 πελάτες, που την καλοκαιρινή περίοδο
φτάνουν ακόμη και τους 40.000, μεταξύ αυτών 3.000 αγροτικά, ελαιοτριβεία και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως η Costa Navarino. 
Αποτέλεσμα αυτού, όπως έχουμε ξανασημειώσει, είναι η μεγάλη ταλαιπωρία των πελατών της επιχείρησης, που συνωστίζονται για να εξυπηρετηθούν, καθώς τα Φιλιατρά εξυπηρετούν μια ακτίνα 100 χιλιομέτρων, αφού στο τόξο μεταξύ Πύργου – Τρίπολης - Καλαμάτας δεν υπάρχει άλλο κατάστημα.
Η απάντηση λοιπόν στην επιστολή των Εμπορικών Συλλόγων, από την Διεύθυνση Πωλήσεων της εταιρείας για άμεση λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται, είναι η εξής: "Το Κατάστημα μας στα Φιλιατρά, που αναφέρεστε, αντίθετα με τα παραπάνω, βρίσκεται σε ικανοποιητική λειτουργία αφού υπηρετούν σε αυτό 2 τακτικοί υπάλληλοι. Το Ταμείο λειτουργεί εκ περιτροπής 2 φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Πέμπτη), υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες για πληρωμές της περιοχής, ενώ η εξυπηρέτηση των πελατών για όλα τα εμπορικά θέματα διεξάγεται κανονικά σε καθημερινή βάση.
Όσον αφορά στην ταλαιπωρία που, όπως ισχυρίζεστε, γενικότερα επιφέρει η μη ύπαρξη Καταστήματος της ΔΕΗ σε μία περιοχή, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι η ΔΕΗ χαράσσει τη στρατηγική της σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται, με γνώμονα τη διαρκή βελτίωση της αποδοτικότητάς της, προς όφελος των πελατών της, των εργαζομένων της, των μετόχων της και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.
Και συνεχίζει κλείνοντας με τους νέους σύγχρονους τρόπους εξυπηρέτησης που προσφέρει".
Τα συμπεράσματα δικά σας, για το τι αναμένεται να δούμε στο άμεσο μέλλον όπως είχαμε γράψει πριν λίγες ημέρες στο άρθρο μας:
 
                                                                                        ΑΠΟ  http://filiatranet.blogspot.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: